Přitom by tato problematika měla být součástí výcviku v autoškolách. Ve většině případů je však kurz první pomoci spíše formální, s malým důrazem na praktickou přípravu. Testy odhalují, že ve skutečnosti jen každý devátý nový řidič má alespoň základní potřebné znalosti.

DĚTI DOVEDOU VÍC
V budoucnu by ale situace mohla být mnohem lepší. Například První pomoc pro prvňáky, projekt Zentivy 
a Zdravotnické záchranné služby, už absolvovaly tisíce dětí a další je budou následovat.

„Malé děti se rychle učí 
a základy první pomoci si dobře pamatují. Navíc nejsou zatížené starými pravidly jako většina dospělých," vysvětluje Martin Houdek, ředitel Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje. „Pravidla první pomoci se před lety změnila, a to docela výrazně. Nově už se například nezjišťuje tep a další věci."

DOŽENOU TO DOSPĚLÍ?
Takže dospělí, kteří se se základy první pomoci setkali naposledy jako děti, mají co dohánět.

Znát alespoň základy poskytování první pomoci je morální povinností každého z nás. Pomoci při tom může třeba Český červený kříž. Jeho školení jsou určena pro všechny věkové kategorie – od dětí v mateřských školách až po dospělé. Na projekt Výuka první pomoci dětí a mládeže plynule navazuje projekt Výuka první pomoci dospělých.

jak pomoci u nehodyZdroj: red

jak pomoci u nehodyZdroj: red

Zachránci na jihu Čech:

Policista musel pro řidiče doplavat

Chlum u Třeboně – Řidič, který při noční jízdě okolo rybníka Vydýmač v Chlumu u Třeboně nezvládl zatáčku, zůstal uvězněný v potápějícím se na střechu převráceném autě. Stáli při něm všichni svatí. David Tlachna, který jel po nehodě kolem, si všiml vycákané vody na silnici a pak uviděl i potopené auto. Zavolal hasiče a dojel k hlídce policistů Vítu Korbelovi a Lukáši Michalíkovi, které před tím viděl patrolovat u kulturního domu a vše jim řekl a vrátil se s nimi na místo nehody.

Následoval boj o čas. Policista Vít Korbel si sundal košili a začal se propracovávat k částečně potopenému autu, ze kterého již bylo slyšet jen slabé volání o pomoc. „Zkoušel jsem otevřít dveře, ale nešlo to, tak jsem musel plavat okolo auta ke dveřím na druhé straně
u řidiče. Ty se mi přes tlak vody podařilo otevřít. Muž už byl dost vysílený, dostal jsem ho ven a pak ke břehu, kde jsem ho ještě asi čtyři metry tahal nahoru. Pak už mi pomáhali ostatní," popsal policista dramatické momenty, kdy neváhal a vrhl se do ledové vody. Jeho pomoc přišla včas, neboť uvězněnému řidiči pomalu docházel vzduch.

Poté si již muže převzali záchranáři, ale nebýt rychlé pomoci policisty, který neváhal a vrhl se do vody, mohlo vše skončit špatně. (nov)

Aby ženu zachránili, zvedali auto

Radomyšl – Policisté z Obvodního oddělení v Radomyšli podpraporčík Jan Adámek a nadpraporčík Ladislav Topka byli na stanovišti jen kousek nad Radomyšlí. „Od Radomyšle jel červený favorit. Viděli jsme, že už na hlavní silnici má řidič nějaké problémy, protože jel pravým kolem
v příkopu," vyprávěl Ladislav Topka. Auto odbočilo na obec Láz. „Stále jelo
v příkopu. Pak se najednou začalo točit ve vzduchu a dopadlo na louku," pokračoval policista.

Oba ihned skočili do svého auta a jeli k nehodě. Tam už byli dva jiní řidiči, kteří okamžitě nabídli pomoc. „Favorit byl na boku, měl vysypané přední sklo
a přední levý blatník měla žena přitlačený na krk," popsal Topka.

Zatímco druhý policista Jan Adámek okamžitě zamířil do blízké strojírenské firmy sehnat vysokozdvižný vozík, Topka a oba muži se snažili ženě pomoci. Přikryli ji dekou a stříbrnou fólií.

Rozhodli se, že vyčkají na záchranáře. Ale situace se zhoršila. „Ve firmě neměli nic, čím bychom mohli auto zvednout. Najednou začala žena modrat v obličeji. Museli jsme jednat. Společně
s oběma řidiči jsme auto zvedli a převrátili na kola," dodal Topka.

Oba si uvědomovali, že je to risk. „Té ženě šlo o život. Dusila se," pokračoval Jan Adámek. Když auto odvalili, ženě se očividně ulevilo.
Zbytek už dokončili záchranáři. Žena byla letecky
s vážným zraněním přepravena do českobudějovické nemocnice. Z něj se naštěstí nakonec uzdravila. (red)