Podle informací Deníku se obětmi leteckého neštěstí stali zkušený jednasedmdesátiletý pilot a instruktor Otto Z. a technik Radek V. Havarovaný stroj patřil Josefu Šedivému z Kaplice, který si ho nechal dovézt z USA.

Potvrdil to Bořivoj Čech, šéfpilot vrtulníků soukromé letecké společnosti Helotour se sídlem na letišti v Hosíně, pro kterou tragicky zesnulý pilot také létal. Šéfpilot vysvětlil, že oba muži stroj právě zalétávali. „Je to strašná zpráva," reagoval otřesený Bořivoj Čech. Podle něj zřejmě nehodu zapříčinilo poškození ocasní vrtule. Proto se stroj roztočil a stal se prakticky neovladatelným.

Svědkové z místa nehody vypověděli, že se ozvala silná rána a vrtulník začal ještě ve vzduchu hořet. Následně spadl kolmo k zemi. Jeho trosky byly rozesety po poli v okruhu několika stovek metrů. „Dvoučlenná posádka bohužel podlehla těžkým popáleninám celého těla. Zasahující záchranáři už mohli pouze konstatovat smrt," uvedl ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý.

Krajský policejní mluvčí Jiří Matzner popsal, že zbytky stroje byly natolik ohořelé, že z nich nejprve nebylo možné určit typ vrtulníku ani mateřskou základnu, odkud vystartoval na svůj poslední let. „Při havárii byly trosky rozhozeny po okolí a z tohoto důvodu je na místě vrtulník letky Policie ČR, který bude místo monitorovat a pomůže nám také nalézt a lokalizovat trosky," doplnil policejní mluvčí Matzner.

Bezprostředně po havárii dorazily na místo dvě hasičské jednotky, profesionální z krajského města a dobrovolnická ze Šindlových Dvorů. Podle mluvčí Venduly Matějů uhasili doutnající trosky vysokotlakým proudem vody. „V troskách letadla byly nalezeny dvě osoby, u nichž lékař  konstatoval smrt," řekla mluvčí Matějů.

Přesné příčiny nehody vyšetřují experti. Nejpravděpodobnější je technická závada. Podle spekulací sportovních pilotů mohl vrtulníku vysadit motor.

Vrtulník se přitom ještě při průletu hlásil věži českobudějovického letiště. "Pak už se neozval, byť se ho věž pokoušela kontaktovat," řekla mluvčí českobudějovického letiště Martina Vodičková.

Nehody ultralightů a vrtulníků na jihu Čech

• Před týdnem – 8. května – vzlétlo z Hosína malé motorové letadlo Zlín 526 a havarovalo do hosínského rybníka. Šestačtyřicetiletý pilot přežil díky svědkům, kteří ho vytáhli z kabiny.  „Slyšeli jsme, že motor zněl jinak než obvykle. Pilot přidal plyn a pak se náhle zřítil. Když jsme k němu přiběhli, byl až po bradu ve vodě," popsali zachránci Deníku. Pilot utrpěl pouze lehčí zranění a nebyl v bezprostředním ohrožení života.

• Poslední smrtelná letecká nehoda se na jihu Čech stala loni 16. července, kdy na Prachaticku havaroval ultralehký letoun. Pilot letadla podlehl následků zranění den po neštěstí v českobudějovické nemocnici, pasažér zemřel o pár dní později v pražské nemocnici.

• Smrtelná nehoda vrtulníku se stala 4. srpna 1999. Policejní vrtulník BO 105 se zřítil do autokempu Radava u vodní nádrže Orlík na Písecku. Nehoda se stala při výcviku policejní zásahové jednotky. Dva příslušníci policie zahynuli, pilot a další člen posádky byli těžce zraněni. Zranění utrpěli i čtyři rekreanti.