Při děsivě vypadající nehodě se naštěstí žádný z dvacítky cestujících ve vlaku nezranil. Řidiče tatry záchranka odvezla do nemocnice na ošetření.

Nehodu posuzovanou jako obecné ohrožení si nyní k dalšímu šetření převzala kriminální služba. Podle zástupce vedoucího jindřichohradeckého dopravního inspektorátu Milana Urbance řidič nákladního vozu vyjížděl z areálu lomu na silnici. „Nerespektoval dopravní značení – stopku a nedal přednost vlaku. Ten tatru po střetu ještě kus táhl a odhodil ji na budovu primární drtírny," popsal Milan Urbanec.

Jak upřesnil mluvčí drážní inspekce Martin Drápal, jednalo se o železniční přejezd zajištěný „pouze" výstražnými kříži. „Provoz na trati byl obnoven ve 12.45 hodin," doplnil. Škoda na vlaku byla odhadnuta na 750 tisíc, na nákladním voze 50 tisíc a 20 tisíc na objektu u trati.

Na místo byla přivolána i dačická profesionální jednotka hasičů, od kterých zásah převzala jednotka drážních hasičů.

Na Jindřichohradecku se letos do konce října na přejezdech stalo pět nehod, při kterých se dva lidé lehce zranili, a ta včerejší je šestá. Vloni za prvních deset měsíců bylo na přejezdech nehod třináct, z toho jedna v Suchdole nad Lužnicí si vybrala nejvyšší daň.

Lenka Novotná, František Vejvoda