Druhý utonulý člověk za letošní prázdniny na Písecku.

Černou statistiku v pondělí rozšířil devětapadesátiletý muž. Jeho tělo plavalo na levém břehu Otavy v centru Písku.

Z řeky mrtvého vytáhli písečtí hasiči a předali ho policistům. „Jednotka z centrální stanice k zásahu vyjela v 17.37 hodin,“ řekla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Mužovo tělo mohlo podle policie plavat v Otavě asi hodinu. „V odpoledních hodinách se na řece Otavě v Písku chtěl muž pravděpodobně ochladit. Nahnul se nad vodní hladinu a zatím z nezjištěných příčin do řeky spadl,“ popsal událost policejní mluvčí Milan Bajcura.

Svědci policii řekli, že muže viděli, jak popíjel alkohol. A to může být jeden z důvodů, proč se starší muž utopil.

„Přítomný lékař neshledal na utonulé osobě známky cizího zavinění. K objasnění skutečnosti byla nařízena zdravotní pitva,“ dodal mluvčí Milan Bajcura. Případ policie pravděpodobně odloží.

Pro trestný čin ublížení na zdraví s následkem smrti řeší kriminalisté smrt jedenáctileté dívky, která se topila v Zátavském rybníku.Vrtulník ji v kritickém stavu převezl do českobudějovické nemocnici, účastnice letního tábora i přes veškerou snahu lékařů zemřela. Na jihu Čech se za letošní prázdniny utopilo už sedm lidí.

Podle Vratislava Němečka z písecké zdravotnické záchranné služby důvodem utopení může být přecenění schopností a nebo alkohol. „Ve většině případů se důvod nedozvíme a ani ho nezjišťujeme,“ objasňuje Vratislav Němeček.

Pokud se dospělý člověk topí v řece, lidé by mu měli hodit záchranné lano nebo poslat loďku. Jestliže se mu zachránce vydá osobně na pomoc, hrozí, že ho topící ve strachu o svůj život zraní, nebo dokonce utopí.

Pondělní případ připomíná ten z loňského května. V Otavě v Písku se utopil muž, který měl být také opilý