Takovou spoušť po sobě zanechal silný vítr, který se v pondělí odpoledne prohnal jihem Čech. Profesionální i dobrovolní hasiči si do 18. hodiny připsali hned patnáct mimořádných výjezdů. Mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Vendula Matějů však zdůraznila, že všechny tyto události se naštěstí obešly bez zranění. Hmotné škody jsou rovněž zanedbatelné.

„Hasiči ve třinácti případech odklízeli z vozovek spadlé stromy. Českokrumlovští hasiči zajišťovali i uvolněné okenice a drážní hasiči na Prachaticku odklízeli strom, jenž spadl do kolejiště, kudy právě projížděl vlak.   Souprava byla zastavena a po odklizení stromu pokračovala v jízdě," vypočetla Vendula Matějů.

Podle Gustava Sysla z budějovického hydrometeorologického ústavu se rychlost pondělního větru pohybovala mezi šesti až jedenácti metry za sekundu, v nárazech však dosahovala patnácti až dvaceti metrů. To je pro srovnání asi 72 kilometrů za hodinu.

„Největší hodnoty kolem 18 metrů jsme zaznamenali v Temelíně a Rožmitále pod Třemšínem," zmínil meteorolog Sysel. Dodal, že vítr začal postupně slábnout až v nočních hodinách. Odborníci předpokládají, že pro nejbližší dny už další riziko vichřic nehrozí. Očekávají mírný 
vítr od východu a severovýchodu, jehož rychlost by neměla přesáhnout tři až šest metrů za sekundu.

Jindřichohradecko:

Zásahy hasičů u popadaných stromů

12:05     Kunžak (JH) –zasahovala jednotka SDH obce Kunžak

13:45     Dačice (JH) – zasahovala profesionální jednotka z Dačic

13:46     Popelín (JH) –zasahovala jednotka SDH obce Popelín

17:11     Břilice (JH) – zasahovala profesionální jednotka z Třeboně

zásahy hasičů