Na komplikovaném zásahu se podle mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů podílely osádky dvou cisteren. "Když hasiči přijeli na místo, nalezli muže ve vrtu zavaleného do pasu a částečně ve vodě. Pán s hasiči komunikoval a nebyl zjevně bezprostředně ohrožen na životě," popsala situaci Vendula Matějů.

Velitel zásahu si jako posilovou jednotku vyžádal z českobudějovické stanice technický kontejner, který je vybaven na zásahy tohoto typu.

Letecký pohled na zámek v Písečném, kde se stal vážný pracovní úraz.
Dva dělníky na zámku v Písečném zavalil cihlový strop

"Hasiči zahájili záchranu zajištěním vrtu a vyhrabáváním zeminy okolo zasypaného. Záchranu jim ale ztěžoval vnitřek vrtu, který se neustále sesypával. Přibližně po hodině se hasičům podařilo muže vyhrabat po kolena. Na místo se dostavil bagr, který okolí vrtu obkopával a tím výrazně urychlil záchranu zavaleného. Krátce po 16. hodině hasiči muže vyprostili a uložili do vakuových nosítek. Tak byl i transportován do sanitky záchranné služby," uvedla Vendula Matějů.

U zásahu byla přítomna také Policie ČR, která konstatovala porušení bezpečnosti práce. K nehodě došlo při výstavbě bytových domů.


Při podobných závalech může nastat takzvaný Crush syndrom
vzniká dlouhodobým stlačením nebo masivním zhmožděním měkkých tkání (především svalů) → následkem nedostatečného zásobení kyslíkem dochází k poškození tkání. Po odstranění tlaku se z poškozených svalů masivně uvolňuje bílkovina (myoglobin), kyselé metabolity a draslík. Dochází k úniku plazmy do poškozených tkání a tím k rozvoji otoků. Rozvíjí se hypovolemický šok (z nedostatku tekutin), ledviny jsou poškozovány jak nedostatkem plazmy a tak velkým množstvím myoglobinuv krevním řečišti. V nezávažnějších případech dojde k akutnímu selhání ledvin.
Zjednodušeně: Následkem masivního pohmoždění svalů dochází k poškození ledvin a jejich selhání.