Úvodní čtvrtina ještě nenaznačovala, že zápas dopadne pro Lvy tak špatně. Domácí tým byl aktivní po celé ploše, Ostrava se na každý přesný zásah musela hodně nadřít. Jihočeši se v polovině první periody dostali do pětibodového náskoku, kterým zahajovací kvartál i skončil.

Ani druhé hrací období nebylo z domácí strany nijak katastrofické. Sice hosté přidali v obraně, díky čemuž se jim podařilo skóre nejen srovnat, ale jít na chvíli i do vedení, avšak Joshua Nofflet zvrátil trojkou průběžný stav zase zpátky do rukou Lvů, kteří první poločas o koš vyhráli.

I vstup do třetí čtvrtiny se Lions vydařil. Stanislav Zuzák a Nofflet se dvakrát trefili a chvíli to vypadalo, že bude pokračovat vyrovnaný boj. Jenže začal řádit Garret Kerr, hráč se slavným basketbalovým příjmením, jenž k sobě během 23 vteřin přilepil dvě trojky, takže ve 23. minutě bylo vyrovnáno 44:44.

Od té chvíle narostla Nové huti křídla, naopak domácímu celku se podlomila kolena. Za následujících osm minut Lvi dali pouze dva koše ze hry zásluhou Pavla Nováka a Jerraha Younga. Hosté se v pohodě dostali do devítibodového náskoku (28. – 46:55), s nímž šli i do závěrečné desetiminutovky.

Obrat v zápase Ostravě zařídily americké posily, v třetím dějství daly 19 z 25 bodů (Kerr 10, Darian Hooker 9), což byl obrovský rozdíl oproti hráčům USA na jindřichohradecké straně. Nofflet se totiž za posledních 18 minut už netrefil a Stephon Lamar si po šesti nepřesných pokusech přestal zcela věřit.

V poslední periodě postihla Hradec totální křeč. Zvrat nepřišel, ale absolutní zmar ano. Hosté dál pokračovali v čisté obraně a za druhý poločas udělali jen pět faulů, zatímco Lvi čtrnáct. Ostravští basketbalisté navíc přesně zakončovali. Střelbu, jejíž úspěšnost byla po první půli vyrovnaná na obou stranách (43%), vylepšili o tři procenta, domácí klesli na 35,6. Na konci 36. minuty Lions prohrávali dvacetibodovým rozdílem 56:76.

V závěru se dvakrát trefil z tříbodové vzdálenosti Jiří Šoula a spolu s trojkou Tomáše Vošlajera a dvěma body Lukáše Stegbauera debakl trochu zmírnil.

„Za výkon ve druhém poločase jsme si vyhrát nezasloužili. Ve třetí čtvrtině jsme udělali mentální chyby, nechali jsme Kerra volného, ten dal dvě trojky a zápas se zlomil. Nebyla tam bojovnost, jakou jsme chtěli mít. Jediný hráč Jirka Šoula snesl přísnější měřítko. Ostatní se báli něco udělat a vymyslet. Jestli to takhle bude dál pokračovat, tak je to cesta do pekel," pronesl asistent trenéra Lions David Musil.

Už ve středu se hradecký celek v 10. kole představí na palubovce Ústí nad Labem (18 hodin).


J. HRADEC - OSTRAVA 67:81 (22:17, 38:36, 52:61)

Sestavy a body: Šoula 23, Zuzák 13, Nofflet 9, P. Novák 9, Vošlajer 7, Young 4, Stegbauer 2, Hanuš, Melski, Lamar – Kerr 19, P. Bohačík 18, Hooker 17, Bratčenkov 12, Číž 10, Koloničný 3, Caldwell 2, Medvecký, Klímek.
Šestky: 12/9:20/11. Trojky: 6/27:12/30. Fauly: 20:15. Rozhodčí: Hruša – Kučerová – Blahout, 600 diváků.

Autor: Roman Pišný