Začátek zápasu nenasvědčoval tomu, že na konci se stav bude rovnat domácímu debaklu. V polovině 4. minuty byl Hall na správném místě při útočném doskoku a po jeho koši Lvi vedli 12:7. Právě opětovně doskočené míče a z nich vyplývající takzvané druhé šance domácí tým držely.

V útoku za první čtvrtinu doskočili Lions devět balónů, bohužel ve zbývajících 30 minutách přidali doskoků dohromady už jen osm. Prostějov se do vedení dostal až v závěru prvního kvartálu, jenž vyhrál jednobodovým rozdílem.

Ani vstup do druhé periody nebyl z pohledu Lvů nikterak špatný, s favoritem se drželi na dostřel a v 15. minutě byl stav 29:34. Jenže poté přišla tříbodová smršť Orlů. Trojková česko slovenská ekipa Slezák, Prášil, Bohačík, Marko a Pandula ekipa se od poloviny druhého dějství začala neomylně trefovat z dálky. Úspěšnost měla úžasnou za tři body (45%) a slušnou i za dva (45%).

Obrana Lions dělala, co mohla, ale míče při orlí kombinaci putovaly z ruky do ruky tak rychle, že domácí hráči zůstávali pouze v rolích diváků. Za poslední čtyři minuty druhé čtvrtiny dal Prostějov 17 bodů.

Po změně stran se žádný zázrak neudál, hosté si nejenže vše hlídali, ale jejich náskok rostl do závratných výší. Vedli dvakrát až o 35 bodů (28. – 43:78, 29. – 48:83), a to po trojkách Prášila a Poláška.

„Málokterý favorizovaný celek ze špičky ligy umí takhle potvrdit na hostující půdě svoji výkonnost. Avšak Prostějov přijel plně koncentrovaný na výkon a byl výrazně lepší ve všech ukazatelích," pochválil Hanáky trenér Lvů Karel Forejt.

V domácím dresu se zápas povedl Hallovi, jenž v prospěšnosti nasbíral číslo 32, nejvíc ze všech dvaceti hráčů na palubovce. Double-double si připsal za 23 bodů, 13 doskoků, z toho šest v útoku. Naopak se nedařilo Larocheovi, opora posledních zápasů měla špatný den. Kanaďan byl na hřišti 16 minut, během nichž se vyfauloval.

Na rozehrávce jej museli nahradit jiní, například šestnáctiletý Dlugoš ve svém čtvrtém zápase v nejvyšší soutěži odehrál šikovně porci 13 minut. „Je dobré, že si proti takto kvalitnímu a vyspělému týmu zahráli i všichni naši mladí hráči," myslí si sportovní ředitel Lions Radim Valcha.

Ve čtvrtek se jindřichohradečtí basketbalisté, kteří zůstávají poslední, představí ve Svitavách. „Čeká nás velmi důležitý souboj a prosím tímto fanoušky, aby nás jeli povzbudit. Moc je potřebujeme," vyzývá Valcha příznivce. Autobus odjíždí od sportovní haly ve 12 hodin. 

J. HRADEC – PROSTĚJOV 75:109 (22:23, 37:53, 52:85)
Sestavy a body: Hall 23, Tracey 21, P. Novák 10, Laroche 8, Dlugoš 5, Vošlajer 5, M. Novák 2, Pavlík 1, Cejpek, Čech, Šlechta – Pandula 21, Slezák 20, J. Bohačík 16, Marko 15, Prášil 12, Švrdlík 12, Kratochvíl 8, Polášek 3, Nečas 2.
Trojky: 2:13. Fauly: 27:27.
Trestné hody: 31/19:39/32. Rozhodčí: Lukeš, Kurz, Karásek. Diváci: 400.

Autor: Roman Pišný