„Začali jsme dobře, základní pětka si vytvořila mírný náskok a nic nenasvědčovalo tomu, že bychom v tomto střetnutí měli propadnout. Asi nám povedený úvod uškodil a došlo k uspokojení i podcenění protivníka, což mě velice mrzí," podotkl trenér jindřichohradeckých Lions Karel Forejt.

Svitavští Tuři ve druhé desetiminutovce ztrátu smazali a do kabin odcházeli s dvoubodovým náskokem. Po přestávce sice Lvi zase vývoj skóre přetočili na svou stranu, ale na konci třetí čtvrtiny prohráli dvouminutový úsek 0:9 a za delší konec v té době zase tahali hosté.

„V poslední části se do naší hry začala vkrádat křeč a soupeř nás navíc předčil v bojovnosti a agresivitě. Svitavy vyhrály zaslouženě, neboť prokázaly více odhodlání a bojovnosti. Nám nefungovala obrana, vyrobili jsme zbytečně moc ztrát a neproměňovali ani jednoduché pozice. Co mě však vadí nejvíc, je přístup některých hráčů, který nebyl v pořádku. Chyběla nám patřičná koncentrace a zároveň jsme v závěru působili odevzdaně," reagoval kouč na výkon svých svěřenců.

Hostující basketbalisté se tak dočkali premiérové výhry v sezoně, Jihočeši naproti tomu prohráli už počtvrté v řadě. V sobotu navíc opět před vlastními ochozy přivítají kvalitní celek NH Ostrava (18 hodin).

„Věřím, že si mužstvo uvědomí, že v Mattoni NBL není slabých soupeřů, což nám názorně ukázal právě poslední zápas proti celku, který řeší nejen sportovní problémy. Stále opakuji, že když chceme uspět, musíme pokaždé hrát na hranici našich možností a maximálně se koncentrovat celých čtyřicet minut," apeluje na svůj tým.

Ostravě se úvod sezony nadmíru vydařil a s bilancí čtyř vítězství a jedné porážky je po pěti kolech v tabulce zatím druhá. Ve středu doma porazila USK Praha 65:52. Co na nebezpečného protivníka Lvi vymyslí?

„Máme málo času, ale každopádně si musíme vyříkat nějaké věci ohledně defenzivy. Pokud inkasujeme devadesát bodů, jen těžko lze pomýšlet na úspěch. Není to o systému, ten máme nastavený dobře, ale hráči si musí uvědomit, že je to o vůli a chtění. Základem je soupeře stlačit na co nejméně bodů, jen tak máme naději na dobrý výsledek," dodal Karel Forejt.

J. HRADEC – SVITAVY 76:89 (22:18, 43:45, 62:64)
Body: Pavlík 21, Tomanec 18, Vošlajer 9, Dygrýn 5, Eisman 5, Zachrla 5, Kramný 5, Kysela 3, Fröhde 3, Melski 2 – Deloach 22, Mroz 15, Sedlák 11, Miloš 8, Moravec 7, Harčár 7, Macela 7, Teplý 6, Leško 6.
Trojky: 5:6. Fauly: 30:26.
Trestné hody: 27/19:36/23.
Diváci: 300.
Další výsledky 5. kola:
Ostrava – USK Praha 65:52, Ústí nad Labem – Nymburk 73:88, Děčín – Kolín 100:101, Levice – Chomutov 85:73, Opava – Prostějov 76:69.