Jihočeši plzeňského soupeře, který v NBL obsadil poslední příčku, dlouho deptali výbornou obranou a na začátku čtvrté čtvrtiny vedli už o dvacet bodů. Je jen škoda, že v tomto trendu nevydrželi až do konce.


„Proti Zlínu nám defenziva nefungovala podle představ, nyní jsme se na bránění plně soustředili a dlouho nám to vycházelo. V poslední desetiminutovce však na naše klíčové hráče přišla trochu únava, hosté se chytli dvěma lacinými koši a ucítili šanci. Stáhli ztrátu až na sedm bodů, ale závěr jsme naštěstí zkušeně uhráli," líčil jindřichohradecký trenér Karel Forejt.


Jeho tým jako už tradičně dominoval při doskakování pod oběma koši, kde svého protivníka jednoznačně předčil, naproti tomu ani tentokrát se mu příliš nedařilo při střelbě z perimetru a proměňování trestných hodů.


„Byli jsme sice dostatečně aktivní a Plzeň nutili k faulům, ovšem šedesátprocentní úspěšnost trestných hodů značí, že jsme hosty za nedovolené zákroky až tolik nepotrestali," míní.


Na druhou stranu jedenáctibodové vítězství nad účastníkem nejvyšší soutěže rozhodně není špatnou vizitkou, což uznal i náročný trenér.
„Máme ze dvou domácích zápasů dvě výhry, což se počítá. I když je pravda, že jsme tím vlastně jen splnili povinnost," poznamenal Forejt.


Už v pátek se ve třetím kole baráže jeho svěřenci představí v Opavě.
„Chceme vyhrát pokaždé, takže i do Opavy jedeme uspět. Víme, že nás čeká těžký soupeř, který se vyznačuje rychlým přechodem do útoku, nicméně budeme se snažit, aby domácí útočili do postavené obrany a chceme je vytlačovat do těžkých střeleckých pozic. Myslím, že Opava bude právě proto, že hraje doma, pod větším tlakem, což by mohla být naše výhoda," soudí jindřichohradecký kormidelník.


V neděli pak Lions čeká znovu cesta na východ republiky, a to k odvětě do Zlína.
„V tomto střetnutí budeme naopak favoritem my. Pokud v obraně předvedeme lepší výkon než v prvním vzájemném střetnutí doma, věřím, že uspějeme," dodal.


Vedení klubu upozorňuje příznivce na možnost cestovat s hráči v autobuse k oběma nadcházejícím duelům. Do Opavy se vyjíždí v pátek v 11 hodin od haly, do Zlína pak v neděli v 9 hodin. Šanci má zhruba 20 fanoušků, přičemž přednost budou mít hlavně ti, kteří s basketbalisty jezdí ven pravidelně.

J. HRADEC – PLZEŇ 70:59 (17:11, 36:24, 56:38)
Body: Klimeš 14, Kraus 12/1 trojka, Eisman 9/1, Zachrla 9, Tomanec 8, Kysela 7/2, Dygrýn 5, Šustek 3/1, Melski 3/1 – Kubizňák 11/3, Vrubl 11, Honomichl 11, Kozlík 10/2, Tóth 6/1, Kovanda 6, Pecka 4.
Trojky: 6:6. Fauly: 23:30.
Trestné hody: 30/18:20/13.
Rozhodčí: Macela, Galajda, Baloun. Diváci: 470.
Další výsledek 2. kola:
Zlín – Opava 76:79 (23:18, 37:36, 47:55).
Pořadí: 1. J. Hradec 4, 2. Opava 4, 3. Plzeň 2, 4. Zlín 2.