Čistého času tříminutovou koronární příhodu zažila tisícovka fanoušků BK Lions J. Hradec v závěru zápasu proti Nové huti Ostrava v 10. kole Kooperativa NBL. Nakonec jihočeský tým důležité domácí vítězství urval, ale že to tedy byly nervy…

Výhra Lvy vrátila na 9. příčku tabulky a teď mají týden na to, aby se soustředili na duel s Brnem, proti kterému budou hrát v sobotu znovu doma (18).

Hráči obou celků si byli vědomi důležitosti utkání, do něhož po nemoci nastoupil domácí matador Stanislav Zuzák. Ten byl také v první čtvrtině nejlepším domácím střelcem se 6 body, navíc zvládl i defenzivu, kde dokázal na doskoku eliminovat Deshawna Paintera, jenž si sice s driblinkem a dvojtaktem příliš netyká, ale pod košem je v boji o míč dravec. V úvodních deseti minutách vahami skóre nikdo výrazně nepohnul na svoji stranu, první čtvrtinu vyhráli Lvi pětibodovým rozdílem.

Střelecky Ostravu táhl v první periodě Sterling Smith s 8 body, ve druhém kvartálu ovšem nepřidal žádný. Vystřelil třikrát nepřesně a ve třech případech ztratil míč, Nová huť tak mohla akorát spoléhat na Bosňana Admira Aliče, jenž zaznamenal za první půli 11 bodů, ovšem ani on nevybočil z průměrné šedi hostů, kteří si vůbec nepočínali jako tým. Za 20 minut nastřádali 4 přihrávky.

Naopak Lions nejenže vsadili na bojovnost, ale právě také na součinnost. Za poločas měli tucet asistencí, na bodovém přínosu se podílelo větší množství hráčů, také jich více rotovalo. Poprvé v sezoně se na necelých 6 minut na hřišti objevil rozehrávač Theodor Dlugoš. Talentovaný hradecký odchovanec se do dresu Lvů vrátil na den přesně po 30 měsících.

Lions po půli vedli desetibodovým rozdílem a ani po změně stran nic nenasvědčovalo tomu, že by bezkrevní hosté mohli průběh zdramatizovat. Srdcaři Tomáš Šustek a Ryan Canty nenechali bez povšimnutí jediný balon, Malcolm Brooks a Terell Lipkins zařídili body, takže po třicet minutách narostl domácí náskok borců na 15 bodů.

Závěrečná perioda měla být idylou, ale nebyla. Po Brooksově koši platil sice ve 32. minutě stav 69:53, ale poté se 6 minut děly věci. Lvi za tu dobu ztratili 6 míčů v řadě, do té doby měli 7 ztrát za půlhodinu! Z devíti střel proměnili jedinou, když se trefil Zuzák.

Naopak Ostrava zažila půltucet snových minut, kdy kdokoliv odkudkoliv zasahoval přesně, a udělala šňůru 19 ku 2. Po Aličově šestce domácí celek zničehonic prohrával (37. – 71:72). Potom ovšem Vojtěch Bratčenkov nesmyslně atakoval Jiřího Šoulu při trojkové ráně a poslal svůj tým nazpět do bídy, kterou se tři čtvrtiny prezentoval.

Šoula faul ztrestal proměněním všech tří šestek (37. – 74:72) a pak začalo 200 sekund fanouškovského utrpení při každé střele na obou stranách. Radostné vzdechy přinášely minely Nové huti a Cantyho bloky, zklamané vydechnutí znělo při 3 střelách a 2 trestných hodech Brookse a dvou marných pokusech Lipkinse. Výbuch nadšení pak přišel v poslední sekundě, kdy Bratčenkov nedal!

„Zápas byl velmi důležitý pro obě strany. Ostrava chtěla získat druhou výhru v sezoně, náš tým naopak potřeboval získat třetí, trošku se uklidnit a udržet protivníka v tabulce na distanc. Škoda, že z toho nakonec bylo takové drama, třicet minut jsme totiž byli lepší a až v závěru jsme kvůli nervozitě přišli o náskok, který jsme za tři čtvrtiny tvrdou prací získali. Počítá se však výhra a ta v tomto důležitém zápase zůstala doma," podotkl sportovní ředitel Lions Radim Valcha.

"Dlouho jsme byli lepší, v poslední čtvrtině jsme však předvedli ustrašený výkon. V závěru nám pomohli i fanoušci a za výhru jsem moc rád," uvedl trenér Lions Karel Forejt.

"Jsem spokojený s tím, že jsme bojovali až do konce a udělali ze závěru drama," zmínil ostravský kouč Dušan Medvecký. 

J. HRADEC - OSTRAVA 74:72 (24:19,46:36,67:52)
Body: Brooks 15, Lipkins 13, Canty 13, Šustek 10, Zuzák 10, Šoula 7, Stegbauer 3, Fait 2, Tawiah 1 - Alič 18, Smith 16, Guercy 12, Painter 10, Bratčenkov 8, Klímek 7, Bohačík 1.
Trojky: 6:8. Fauly: 21:15. Trestné hody: 14/10:21/16. Rozhodčí: Hošek, Jeřáb, Kučírek. Diváci: 1015.

Autor: Roman Pišný