Premiéra v nejvyšší tuzemské soutěži vyšla jindřichohradeckým basketbalistům báječně. Na domácí palubovce totiž Lvi v úvodním kole Mattoni NBL hladce zdolali chomutovské Levharty rozdílem 26 bodů!

„Jsem moc rád, že jsme toto utkání zvládli a dokázali přenést entuziasmus z přípravy na hřiště. Mužstvo duel zvládlo nejen po stránce sportovního výkonu, ale rovněž takticky a mentálně," pronesl trenér Lions Karel Forejt.

Natěšený tým Lions se do svého soka pustil s ohromnou dravostí a brzy vedl 12:2. Fyzicky náročný styl Jihočechů podpořený výtečnými doskoky pod oběma koši hostům evidentně nesvědčil a těžko na neprostupnou obranu hledali účinnou protizbraň.
„Od začátku jsme se opírali o velice kvalitní defenzivu a rychle vyráželi do rychlých protiútoků," podotkl.

Jeho svěřenci si už v úvodní desetiminutovce vytvořili solidní náskok, který do přestávky narostl na 15 bodů.
„A mohl být ještě vyšší, ale neproměnili jsme pět, šest jasných pozic a sedm trestných hod. Nicméně tento rozdíl ve skóre byl pro další vývoj střetnutí klíčový," zdůraznil.

Ani po změně stran hráči Lions ve své snaze neutuchali a body na jejich kontě pravidelně přibývaly. Zatímco v úvodu se nejvíce prosazoval pivot Tomanec, v dalším průběhu se k němu přidávali i další, především Kramný, Dygrýn a Zachrla. Z pole zase své spoluhráče s přehledem dirigovali Kysela s kapitánem Pavlíkem. Střelecký prapor Chomutova dokázali držet pouze Pecka se zkušeným Staňkem, a to bylo málo.
„Nejdůležitějším aspektem pro naše vítězství však byla práce pod koši. V této činnosti jsme soupeře jasně předčili," poukazuje Forejt na poměr doskočených míčů 57:26.

Jindy útočně velice laděné mužstvo Chomutova, které mělo v loňské sezoně průměr nastřílených bodů na zápas před osmdesát, tentokrát narazilo.
„Cením si toho, že zrovna takhle ofenzivně laděný tým jsme dokázali stlačit těsně nad hranici padesáti bodů. Hosty zřejmě trochu vykolejilo, že jsme je nepouštěli do jednoduchých pozic a z těch nepřipravených se nedokázali trefovat zblízka ani zdálky," konstatoval.

Nicméně své vítězství nováček Mattoni NBL rozhodně nepřeceňuje.
„Je to jen začátek dlouhé sezony. Musíme nadále tvrdě pracovat, abychom se v nejvyšší soutěži co nejdříve aklimatizovali. Teď máme před sebou dva přetěžké duely. V sobotu jedeme do Kolína, který v minulé sezoně skončil na třetím místě, a příští středu doma přivítáme mistrovský Nymburk, o jehož kvalitách není třeba cokoliv dodávat," dodal Karel Forejt.

LIONS J. HRADEC - LEVHARTI CHOMUTOV 79:53 (22:8, 40:25, 60:42)

Body: Kramný 17 (9 doskoků), Tomanec 12 (13 doskoků), Dygrýn 12, Zachrla 10 (9 doskoků), Vošlajer 8 (8 doskoků), Pavlík 7, Eisman 4, Kysela 3 (5 získaných míčů), Čech 2, Hron 2, Fröhde 2 - Pecka 14, Staněk 12, Pack 6, Hanzlík 6, Glover 5, Bašta 3, Honomichl 3, Jakeš 2, Štěpánek 2.
Doskoky: 57:26. Trojky: 7:1. Fauly: 25:20. Trestné hody: 15/8:24/20. Diváci: 500.