Čtrnáctidenní pauza, kterou museli absolvovat hráči i fandové basketbalového BK Lions J. Hradec, udělala své. Natěšení diváci málem trhli rekord v návštěvě, protože jich do jindřichohradecké sportovní haly dorazila bezmála tisícovka. Bohužel se však domácím hráčům během přestávky někam vytratila střelecká forma, neboť ve 12. kole Mattoni NBL trefili proti favorizovaným Pardubicím pouze 61 bodů. Po porážce Jihočeši klesli až na předposlední příčku třináctičlenné tabulky.

Domácí Lvi v zápase ani jedinkrát nevedli, poprvé inkasovali ve 34. vteřině, kdy cestu za vítězstvím „Beksy" zahájil úspěšným pokusem chytře hrající litevský světoběžník Evaldas Žabas. Jihočeši bojovali přesně v duchu názvu svého klubu, stále dotahovali pardubický náskok. Rvali se statečně, a přestože v 9. minutě prohrávali již 10:17, tak po dvou přesných šestkách Jana Tomance a dvojce a trojce Jana Pavlíka úvodní periodu prohráli pouze o dva body.

Druhá čtvrtina byla hodně podobná té úvodní. Jindřichohradečtí basketbalisté se bili o každý míč a pokoušeli se zvrátit vývoj. Měli k tomu dostatek možností, jelikož se v prvním poločase dostali k devíti doskočeným míčům v útoku, pohříchu z druhých šancí ovšem vytěžili pouhopouhé dva body.

Na straně týmu z města perníku potvrzovali své kvality Američané Corey Muirhead a Travis Nelson, přičemž druhý zmiňovaný jako jediný dokázal domácímu celku konkurovat při doskakování. Pardubice se ve druhém kvartálu dostaly až do devítibodového náskoku, který trojkou zajistil rozehrávač Michal Čarnecký (28:37). Těsně před obrátkou pak Roman Zachrla, jenž na hrací ploše strávil 36 minut, snížil na poločasových 30:37. Jihočeskému mužstvu chyběli v sestavě zranění Michal Fröhde, Erik Eisman a Jan Čech, když hlavně absence dvou posledně uvedených donutila domácího kouče, aby na hrací ploše nechal co nejdéle Pavlíka. Ten na ní pobyl 32 minut a byl to právě on spolu se Zachrlou, kdo třemi trojkami v rychlém sledu za sebou stáhli velký náskok hostů ve 26. minutě (35:51).

Do závěrečného dějství BK Lions vstupoval se sedmibodovou ztrátou, což svádělo k dojmu, že koncovka bude zajímavá, zvláště když ještě na začátku 33. minuty Hradec prohrával pouze 54:57. Jenže na závěr zápasu asi budou chtít Lvi rychle zapomenout, protože jim v něm nevyšlo zhola nic.

Úspěšnost už tak mizerné střelby domácího týmu klesla až na hrubě podprůměrných 27 procent! Například Ondřej Dygrýn (9 pokusů), Radim Kramný (8), Adrian Melski (6), Tomáš Vošlajer (4) a Martin Novák (1) nezaznamenali ani jedinou trefu ze hry.

Pardubickému favoritovi se naopak začalo dařit na doskoku a často dostal i míč pod domácí koš na nesmlouvavého pivotmana Zbyňka Pospíšila. Ten se blýskl devadesátiprocentní střeleckou úspěšností a byl hlavním strůjcem až příliš kruté porážky domácích Lvů.

První polovinu základní části ukončí jindřichohradečtí basketbalisté v sobotu 24. listopadu na palubovce prozatím čtvrtého Prostějova.

J. HRADEC – PARDUBICE 61:79 (17:19, 30:37, 50:57)
Body: Pavlík 21, Tomanec 17, Zachrla 13, Kysela 4, Vošlajer 3, Dygrýn 2, M. Novák 1 – Pospíšil 15, Muirhead 15, Žabas 13, Nelson 13, Bohačík 10, Čarnecký 5, Kotas 4, Faifr 4.
Trojky: 5:3. Fauly: 27:25
Trestné hody: 23/18:33/28.
Rozhodčí: Hošek, Kučerová, Linhart. Diváci: 900.

Roman Pišný