Nováček soutěže, který je v tabulce na poslední příčce, sice podal statečný výkon, ale výkonnostně nestačil. Hradec bez většího vypětí sil v poklidu zvítězil a nadále drží třetí pozici.

Bez spojky Zuzany Kohoutové, která si v předchozím kole proti Olomouci pochroumala koleno, bez brankářky Petry Duškové, jež se šetřila na dorosteneckou ligu s pražskou Slavií, a také bez kouče Karla Petržaly, jehož na lavičce trenérsky zastoupila Iva Jonová. S těmito změnami nastoupil hradecký favorit k duelu proti celku ze Suchého Vrbného.

„Cílem našeho týmu bylo nejen vítězství, ale také jeho dosažení tím, že se nenecháme uspat hrou soupeřek," uvedla předsedkyně TJ Házená Jaroslava Krupicová, která zároveň plní funkci vedoucí družstva.

Tento úkol se zprvu nedařilo plnit, i když domácí házenkářky stále vedly. Úvodní gól dala ve čtvrté minutě Michaela Vlková a od té chvíle hostující Lokomotiva stále prohrávala. Nejvýše však rozdílem tří branek (7. – 4:1; 9. – 5:2; 19. – 8:5), ale tento stav pro ni byl lichotivý. Házenkářky z Budějovic se poté dokonce dotáhly až na 8:7, 9:8 a 10:9. Tento poměr skóre platil na začátku 24. minuty.

Teprve závěr prvního poločasu byl podle představ domácích hráček, jež posledních sedm minut úvodní půle vyhrály 7:0. Hodně k tomu napomohlo zařazení Lenky Pilařové na post pivotky a její účinná souhra v útoku s Kateřinou Krupicovou, ale rovněž kvalita obrany, která umožnila favoritkám, aby mohly přecházet do trháků.

Hned v úvodu druhého poločasu stihly za devět minut dát z deseti střel pět branek, přičemž soupeřky se zmohly jen na čtyři rány, z nichž padly pouze góly dva. V 39. minutě tak vedl Hradec jedenáctibrankovým rozdílem 22:11 a bylo jasné, že žádné drama nenastane.

V průběhu druhé půle si sice ještě domácí hráčky vybraly chvilky nekoncentrovanosti, ale na jejich přesvědčivou výhru to vliv nemělo. Závěrečný třiatřicátý gól dala z brejku Věra Neidrová. V brance vítězek se solidně dařilo Andree Davidové, jež čelila 34 střelám a měla úspěšnost zákroků 47,1 procenta.

„Teprve poslední desetiminutovka prvního poločasu byla z naší strany povedená. Pak už se náš náskok jenom zvyšoval, i když přišlo ve druhé půli asi desetiminutové období nesoustředěnosti. Stačilo ovšem přidat na důrazu, hrát kombinačně a zápas tým dokončil v klidu a pohodě," poznamenala Jaroslava Krupicová.

V sobotu družstvo od Vajgaru nastoupí v Praze proti béčku Slavie (17.30 hodin), které je v tabulce hned za Jihočeškami na čtvrtém místě.

J. HRADEC – Č. BUDĚJOVICE 33:18 (17:9)
Branky: Hanzalová 7, Krupicová 6/2, Eliášová 5, Vlková 5/3, Pilařová 4, Jasanská 3, Neidrová 2, Voldánová 1 – Vejvodová 6/5, Kolbová 4, Ivanová 3, Korandová 2, Dolejšová 1, Rybáková 1, Oupicová 1.
Sedmimetrové hody: 6/5:6/5. Vyloučení: 2:5. Žluté karty: 2:2. Rozhodčí: Dolejší – Dvořák.
Diváci: 185.
TJ Házená: Davidová – Vlková, Kočová, Eliášová, Hanzalová, Voldánová, Pilařová, Krupicová, Neidrová, Zahradníková, Jasanská.

Autor: Roman Pišný