Lídrem soutěže jsou se ziskem třiceti bodů florbalistky Vítkovic. O průběhu sezony jsme si povídali s trenérem Ivanem Janouškem.

Máte za sebou polovinu základní části extraligy. Nezaskočila vás přece jenom její kvalita?
Úroveň soutěže nás nepřekvapila. Věděli jsme, že s polovinou týmů, které extraligu hrají, nebudeme hrát vyrovnané zápasy. To jsme měli na paměti již před sezonou, když jsme se rozhodovali, jestli extraligu půjdeme hrát či nikoliv.  Otázkou je, zda si to v té době dokázaly představit také hráčky, že půjdou víceméně od porážky k porážce.

Nelitujete tedy nyní s odstupem času, že jste se do extraligy přihlásili?
Určitě nelitujeme, protože pro každou hráčku je to obrovská zkušenost, když může hrát takovéto zápasy. Na rozdíl od mužské extraligy, kde více než polovina reprezentantů hraje v zahraničních ligách, české reprezentantky zůstávají v domácí extralize. Asi až na dvě nebo tři výjimky. To znamená, že holky hrají skutečně proti těm nejlepším florbalistkám.

Zisk jednoho bodu je ale přece jen málo. Doufali jste, že by těch bodů mohlo být víc?
V loňské sezoně hrál extraligu Trutnov a za celou základní část získal sedm bodů. Tušili jsme, že více než deset bodů těžko  nasbíráme. Na druhou stranu jsem přesvědčen o tom, že kdybychom předváděli takové výkony, jako v posledním zápase s Bohemians, těch deset bodů jsme klidně mohli mít. Se soupeři jako jsou Děkanka, Šumperk či Olomouc bychom nemohli prohrát. Je to ale právě o těch zkušenostech, které pořád nabíráme. A jak stále říkám, rozhodovat se bude až na jaře, kdy se budou hrát rozhodující zápasy o to, kdo se v lize udrží.

Poslední domácí zápas s Bohemians považujete za ten nejvydařenější?
Určitě. Řekl bych že byl dokonce z naší strany lepší, než ten remízový s Jihlavou.   To utkání jsme odehráli s vysokou technickou a taktickou kázní. Na všech postech odehrála děvčata své maximum.

Existuje ještě šance, že byste se mohli zachránit již po skončení základní části?
K tomu abychom se vyhnuli bojům o záchranu, potažmo baráži, bychom se museli umístit v první osmičce. Vzhledem k tomu jak se extraliga vyrovnala oproti minulým sezonám si myslím, že je to zřejmě nereálné. Ale určitě se o nemožné pokusíme.

Dojde ještě k nějakým změnám v kádru?
S dalším posílením kádru už nepočítáme. Naštěstí se nám ale pomalu začíná vyprazdňovat marodka a včerejší utkání s Herbadentem už jsme odehráli takřka v kompletním složení. Dojde nanejvýš k nějakému přesunu na jednotlivých postech. Jinak si už ale vystačíme s kádrem, který máme momentálně k dispozici. Na tom se nic nezmění.

Bylo by možné někoho ze  současného týmu zvláště vyzdvihnout?
Nejpříjemnějším překvapením jsou pro mě výkony jedné z nejmladších hráček, sedmnáctileté Šárky Dubské. Z dosavadních odehraných dvanácti zápasů byla třikrát vyhlášena nejlepší hráčkou. Navíc je to komplexní florbalistka, která je schopna nastoupit nejen v obraně, ale také  v útoku.

A kdo vás naopak zklamal?
Řekl bych, že obecně je naší slabinou střelecká produktivita a vůbec proměňování vytvořených šancí. To bylo naše bolavé místo již v první lize a nyní ve vyšší soutěži se tento nedostatek ještě více zvýraznil. Především na tom musíme zapracovat.

Co dalšího se dá ještě zlepšit?
Už teď s Bohemians jsme trochu změnili obranný systém. Vycházeli jsme z hlubšího obranného bloku a vyráželi do rychlých protiútoků. Na tréninku se to některým hráčkám příliš nezamlouvalo. Nechtějí čekat na to, co udělá soupeř. Poslední zápas však ukázal, že jedině takto můžeme uspět. A také je třeba proměňovat šance.