Vyplynulo to z jednání zástupců WHIL, které se ve středu uskutečnilo v Bratislavě.

Interliga v příští sezoně dozná několika změn. Tou nejpodstatnější, jak jsme již informovali, je rozšíření o dva české celky na osm. Také proto v ní nadále figuruje i TJ Házená, která neuspěla v baráži proti Mostu, a dalším novicem je pak druhý celek I. ligy Sokol Poruba. Na Slovensku zůstává šest týmů, přičemž sestupující bratislavský Inter nahradí Bánovce nad Bebravou.

Házenkářky tedy v základní části čeká porce 26 utkání, po nichž bude následovat v každé zemi samostatně boj o tuzemské medaile i udržení v soutěži.

První čtyři týmy v Česku absolvují vyřazovací část. Semifinále i finále play off se bude hrát na tři vítězství, pouze bitva o třetí příčku přinese jen dva zápasy pohárovým způsobem.

Družstva na 5. až 8. místě pak podstoupí boje play out o udržení systémem každý s každým doma a venku s tím, že se mezi těmito kluby započítávají i vzájemné zápasy dosažené v základní části. Poslední celek pak bez možnosti baráže sestoupí do I. ligy.

„Nový systém podle mě celou soutěž zatraktivní, stále bude o co hrát,“ komentoval změnu trenér Jihočešek René Kumpán.

Pohyb v kádru

Jeho svěřenkyně v současné době polykají tvrdé tréninkové dávky základního bloku letní přípravy, která je zaměřena především na nabírání fyzické kondice, čemuž dominují především výběhy a jízda na kole. Následovat bude měsíční dovolená a další blok přípravy odstartuje 26. července.

V jindřichohradeckém celku skončila spojka Zuzana Kupková, která odchází na roční limitovaný přestup do Mostu, angažmá si pak hledá brankářka Markéta Doláková, která na jihu Čech hostovala z Plzně. Do mateřské českobudějovické Lokomotivy se vrací Simona Klečacká, jež už překročila věkový limit pro střídavý start.

„Do kádru jsme zatím získali dvě devatenáctileté hráčky z Třebíče. Jedná se o spojku Lucii Zbožínkovou a křídlo Elišku Horečkovou, po zranění se vrací spojka Klára Sigalová a z dorostu zapojíme pivotku Andreu Jonovou s gólmankou Šárkou Michalovou. Další tváře jsou v jednání,“ zmínil jindřichohradecký kouč.

Příprava Jihočešek na novou sezonu vyvrcholí třetím ročníkem turnaje O pohár starosty města, který se v jindřichohradecké sportovní hale uskuteční 21. a 22. srpna.