Druhý ročník běžeckého vytrvalostního klání čekají v hlavním programu drobné změny. V doplňkovém pak jedna velká novinka.

Při premiéře půlmaraton běželo 244 závodníků, letos je jich přihlášeno 268. Dvoučlenných štafet bylo šestačtyřicet, tentokrát jich je pětapadesát. Celkový počet startujících bude tedy o něco vyšší.

„Počítáme s tím, že v den závodu zbude na opožděně přihlášené ještě pár volných startovních čísel, ale lepší bylo přihlásit se on-line předem,“ podotkl hlavní organizátor Martin Žižkovský.

Do letošního běhu se nepřihlásili vítězové z loňska, Michal Šimeček (J. Hradec) a Petra Vymlátilová (Rungo.CZ). Pokud se nezapíší v sobotu, pak bude jasné, že se při II. ročníku na piedestal postaví nová jména. Favorité jsou jasní, a sice Jiří Csirik (Metal-Produkt, s.r.o.) a Tereza Chlupová (Bikestore.CZ).

Novinkou je úprava běžecké trasy v Ratiboři, kde je v polovině trati předávací území štafet. Posunuta je v Mertových sadech startovní čára, nově jsou umístěné kilometrovníky na 5., 10., 15. a 20. km. Český atletický svaz trať certifikoval, měří nyní přesně 21,0975 km. A posunut byl oproti roku 2016 čas startu, a sice z 15:00 na 17:00 hodin.

Stanislav Bednařík
Sportovní hvězdy se slétnou v neděli do Strunkovic nad Blanicí


Doplňkový program opět láká na „Rodinný běh“, jenž letos odstartuje v 16:00 hod. jako prolog Jindřichohradeckého půlmaratónu. Úplnou novinkou poté, co se v hlavním závodě vydají na trať vytrvalci, bude „Rebel Run“ studující mládeže a pedagogických sborů.

„O velmi hodnotné ceny v něm budou probíhat souboje celých školních institucí,“ popsal Martin Žižkovský nový závod.

Ten bude odstartován v 17:30 hod. a povede po totožné trati běhu rodin. Měřit tedy také bude 2200 metrů na trase: Mertovy sady – levý břeh Nežárky – Nežárecká brána – Pod Hradem – Mlýnská – most U devíti mlýnů – Karlov – Nové Stavení – pravý břeh Nežárky – Naxerova lávka – Mertovy sady.

Program (sobota 24. června):
9:00-15:30 registrace, prezence JH1/2 a štafet; 15:45 registrace Rodinný běh (pouze 250 startovních čísel); 16:00 start Rodinný běh; 17:00 start Jindřichohradeckého půlmaratonu a štafet; 17:30 start Rebel Run; 20:00 konec časového limitu; 20:30 slavnostní vyhlášení.

Roman Pišný