Český pohár cyklistů silničářů se blíží ke svému cíli. Memoriál Christiana Battaglii v Blatné byl předposledním podnikem tohoto seriálu.

Co přinesl zajímavého? Především změnu na čele průběžného pořadí. Tomáše Bucháčka z týmu Whirlpool – Autor vystřídal na čele jeho stájový kolega Michael Kukrle. Stalo se tak díky triumfu Kukrleho v Blatné.

Do závěrečného okruhu najížděl s devítičlennou skupinou jezdců, do cíle pak dorazil s předstihem před ostatními. „Utrhl jsem se při sjezdu v poslední vesnici před Blatnou. Soupeři se za mnou pustili a chvíli to vypadalo, že mě doženou, ale já jsem jel co to dá a vydržel až do cíle," usmíval se spokojený Kukrle. „Chtěl jsem si udržet dres pro nejlepšího třiadvacítkáře, a to se podařilo," dodal.

Mladému jezdci se navíc podařilo něco, s čím možná ani sám nepočítal. Vedoucí postavení v celkovém pořadí poháru je jaksi nad plán.

Druhý skončil Alois Kaňkovský, který v Blatné již dvakrát zvítězil. Tentokrát se musel spokojit jen se stříbrem. „Mě to tady sedí. Kopce tu nejsou moc dlouhé. Je zde taková zvlněná krajina a to mi vyhovuje," jezdí do Blatné rád.

Závod dopadl přesně podle představ Aloise Kaňkovského i celého týmu. „Snažíme se všichni spolupracovat a myslím, že jsme to dnes takticky skvěle zvládli. Chtěli jsme, aby si Míša Kukrle udržel triko pro jezdce do třiadvaceti let, tak jsme mu v závěru připravili pozici, aby mohl vyhrát. Já jsem si pohlídal spurt, takže to dopadlo super," je rád Kaňkovský.

Jezdci Whirlpool-Autor jsou na prvních třech místech celkového pořadí, v soutěži družstev je tým překvapivě až čtvrtý.

„Je to dáno tím, že jsme jeden pohárový závod vynechali. V té době jsme byli na mezinárodních závodech UCI, protože se chceme porovnávat s co nejlepšími týmy. Je jasné, že ztrátu na vedoucí Prostějov už nedoženeme, to nám ale tolik nevadí," vysvětluje Kaňkovský příčiny současného postavení Whirlpool – Autor v hodnocení Českého poháru.

Skvělý závod má za sebou mladý závodník ČEZ CT Tábor Jan Novák. Cílem na náměstí v Blatné projel na osmnácté pozici a byl nejlepším z Jihočechů.
Tedy pokud nepočítáme českobudějovického Martina Boubala, který však v současné době hájí barvy CK Příbram – Fany Gastro.

„Ze začátku mi nohy moc nesloužily, protože právě vstřebávám těžké cyklokrosařské tréninky. Od září budu jezdit cyklokros v kategorii do třiadvaceti let, takže se připravuji s eliťáky, a je to opravdu náročné. Zhruba po sto kilometrech jsem se ale docela rozjezdil, což mě dost překvapilo, protože vloni jsem zhruba na stém kilometru závod končil. Nakonec jsem vydržel jet v hlavním balíku až do konce. V něm jsem dospurtoval do cíle devátý a to je pro mě velký úspěch," měl radost Jan Novák.

Mladičký táborský jezdec byl zároveň nejlepším v juniorské kategorii.