O postupu rozhodli svěřenci trenéra Karla Forejta ve čtvrtek večer na plzeňské palubovce, kde domácí Lokomotivě uštědřili debakl v poměru 100:63. Rozlučkou s veleúspěšnou sezonou bude sobotní závěrečné utkání baráže s Opavou, které se v hradecké hale kvůli semifinále mistrovství světa v hokeji, v němž Češi vyzvou Slováky, bude hrát už od 15 hodin.


„Po výborném výkonu, na kterém se podíleli herně i střelecky všichni hráči, jsme Plzeň jednoznačně přehráli a za obrovských ovací našich fandů, kterých bylo v hledišti nejméně padesát, jsme potvrdili postup do nejvyšší soutěže! Klukům i trenérům patří obrovská gratulace," uvedl šťastný předseda BK Lions Libor Žižka.


Oba soupeři se na začátku duelu oťukávali, postupně se však začali prosazovat Jihočeši a Krausova trojka s klaksonem úvodní čtvrtiny poslala hosty poprvé do dvouciferného náskoku – 15:25.
„Kluci se uklidnili a do druhé desetiminutovky vlétli jako uragán. Dařila se nám střelba ze střední i větší vzdálenosti, většinou jsme jasně soupeře přehrávali na doskoku a hlavně jsme lépe bránili. Na našich hráčích byla vidět enormní snaha a touha potvrdit postup a do přestávky jsme tak navýšili rozdíl ve skóre až na 22 bodů," konstatoval šéf klubu.


Třetí část byla nejvyrovnanější a Plzeň ji prohrála jen o tři body (22:25). Lions totiž místy ponechali okénka v obraně a brzy nasbírali čtyři týmové fauly. Domácí to potrestali několika lacinými koši a velmi dobrou úspěšností trestných hodů. Hosté se však znervóznět nenechali a cílevědomě šli za svým.
Začátek posledního dějství nenechal nikoho na pochybách o tom, kdo je pánem na hřišti. Lions za čtyři minuty vedli o 35 bodů a se závěrečnou sirénou Dygrýn trefil i kvitovanou stobodovou hranici.


„Záměrně nehodnotím výkon jednotlivců, neboť se jedná o úspěch celé party. Basketbal je krásná kolektivní hra a já osobně jsem rád, že jsem mohl být tak blízko týmu, který o tom dokázal všechny přesvědčit," nešetří Žižka chválou.


Vše je tedy jasné, ale prolínací soutěž zakončí až sobotní duel s Opavou.
„Máme možnost v naší hale vidět souboj dvou nejlepších týmů baráže a účastníků příštího ročníku Mattoni NBL. Určitě bude mít svůj náboj a měl by být pro naše hráče i oslavou postupu. Hodláme fanouškům i soupeři dokázat, že umíme hrát daleko lepší basketbal, než jsme předvedli v Opavě," dodal Žižka.

PLZEŇ – J. HRADEC 63:100 (15:25, 25:50, 50:75)
Body: Honomichl 13/1 trojka, Tóth 10, Vrubl 9, Aušprunk 8, Kovanda 6, Pecka 6, Kozlík 5/1, Kubizňák 4, Suchý 2 – Tomanec 23, Zachrla 17/2, Kraus 12/1, Čech 8/1, Kysela 8, Dygrýn 6/1, Šustek 6, Klimeš 5, Eisman 4/1, Hron 4, Melski 4, Fröhde 3.
Trojky: 3:6. Fauly: 28:28.
Trestné hody: 28/22:28/20.
Další výsledek 5. kola:
Opava – Zlín 11:65 (34:22, 54:39, 81:53)