Posoudit, zda Tuři hráli tak dobře, nebo Lvi tak špatně, asi možné není, ale faktem zůstává, že hosté celých 40 minut vypadali, jakoby se na hřišti viděli poprvé. Tolika mezer v obraně nemohlo vést k ničemu jinému, než ke konečnému debaklu.

Svitavy pro nadstavbu radikálně posílily kádr a jejich základní pětka je nyní výstavní. Tým vítězí, hraje v pohodě a první místo ve skupině A2 má nadosah. A tím pádem i postup do play off.

Úvodní sestava Turů zápas rozhodla. Od 20. vteřiny svůj celek dostala do vedení, které domácí už nepustili. Především Roman Marko a Pavel Slezák si s defenzivou Jihočechů dělali, co si zamanuli. V 6. minutě Lvi poprvé prohrávali dvojciferným rozdílem (8:19), pak jejich ztráta narostla až na čtrnáctibodové manko (8. – 10:24). První čtvrtina skončila rozdílem tuctu bodů.

Ve druhé periodě se obrana hostů v ničem nezlepšila. Svitavy ve vzduchu kralovaly, především Hunter Mickelson (double-double za 16 bodů a 12 doskoků) hrál výborně. Zcela zastínil Ryana Cantyho, s nímž bojuje o korunu nejlepšího hráče KNBL v takzvaném Kooperativa faktoru. V poločasu měli Lvi na účtu 51 inkasovaných bodů.

Nic nového nepřinesl vývoj ani po obrátce. Obrana Lvů chybovala a přibývalo i ztrát. Téměř ve všech činnostech na tom Tuři byli lépe, nešly jim jenom šestky. Pokud by ano, padla by stovka. Svitavám zahráli i basketbalisté z lavičky, hostům se nevedlo kompletně všem. Hráči Lions na svitavské Střelnici propadli a předvedli zřejmě nejhorší výkon v sezoně.

Karel Forejt, trenér Lions: „Gratulace patří domácímu mužstvu, které vyhrálo naprosto zaslouženě. Zápas opanovalo, snad až na jednu chvíli, kdy jsme se přiblížili na sympatický rozdíl osmi bodů. V tom momentu jsem věřil, že se zápasem ještě můžeme něco udělat, ale Svitavy nás rychle vyvedly z omylu. Čekal jsem, že se stane nějaký zázrak, ale ty se ani v basketbalu nedějí. Jsem zklamaný z našeho výkonu. Nehráli jsme jako tým, začátek byl z naší strany tragický. Dvoje kroky, další dvě ztráty míče – my nejsme mužstvo, které dělá tolik ztrát, ale tentokrát to byly čtyři během dvě a půl minuty, v poločasu devět. Celkově jsme působili tak, jako že hrajeme spolu chvilku, jsem opravdu rozčarovaný. Máme teď jen krátkou dobu na to, abychom se zase dali do kupy. Nutno dodat, že Svitavy jsou nyní o třídu jinde a pokud s nimi dokážeme hrát vyrovnaně, pak jenom doma."

Už ve středu Jindřichův Hradec v dalším kole ve své hale přivítá Brno (18 hodin).

Tuři Svitavy – Lions J. Hradec 94:75 (28:16, 51:34, 72:52)
Body: Marko 19, Mickelson 16, Jelínek 15, Slezák 8, Špaček 8, Roseboro 8, Teplý 7, Vučica 6, Andres 3 Bašta 3, Šindelář 1 - Brooks 23, Tawiah 11, Zuzák 10, Faith 7, Canty 6, Šoula 5, Dlugoš 4, Šustek 4, Stegbauer 3, Lipkins 2.
Trojky: 8:6. Fauly: 22:22. Trestné hody: 12/23:13/20. Doskoky: 31:37. Rozhodčí: Kučera, Jedlička, Komprs. Diváci: 622.