Jste spokojen se šestým místem mezi nejlepšími jihočeskými sportovci?
Především jsem rád, že jsem se mezi desítku nejlepších sportovců vůbec dostal. Mezi nominovanými jsem tady v kraji úplně poprvé.

Ale nejedná se o vaši první zkušenost s anketou, protože jste v předcházejících letech působil na východě Čech?
Je to tak. Jezdil jsem za Orion Litomyšl a v posledních dvou letech jsem se stal Sportovcem Svitavska.

Umístění mezi deseti nejlepšími jihočeskými sportovci berete?
Se šestým místem jsem spokojen. V Jihočeském kraji je to nabité výbornými sportovci. Děkuji všem, kteří mi dali svůj hlas. Zúčastnit se vyhlášení pro nás s přítelkyní znamenalo strávit příjemný večer s příjemnými lidmi, kteří se pohybují ve sportu a hodně o něm ví. Není jednoduché z takové nabídky vybrat jednoho, který má vyhrát. Beru to tak, že všichni, kteří jsme se dostali do desítky, jsme svým způsobem vyhráli.

Máte kladný vztah k podobným anketám?
V anketách se občas srovnává nesrovnatelné. Pokud se do některé dostaneme, tak je to pro nás sportovce vždycky příjemné překvapení. Každá anketa pomáhá popularizaci sportu jako takového. Já osobně jsem rád, že jsem se dostal mezi atlety, hokejisty, volejbalisty a další úspěšné sportovce. Většinu oceněných znám jenom z novin a jsem rád, že jsem se s nimi mohl setkat také osobně. Jednalo se pro mě o velice příjemné ukončení letošní sezony.

Když se ohlédnete za letošním rokem, tak je to příjemné vzpomínání?
Stal jsem se podruhé vicemistrem světa, takže si nemám na co stěžovat. K titulu mi chybělo pouhých šest bodů. Samozřejmě mě mrzí, že jsem na titul nakonec nedosáhl. Rozdělovalo se celkem tři sta padesát bodů a šest je z toho skutečně zanedbatelné množství. Je to škoda, to určitě. Třeba mám zůstat věčně druhý, ale možná na mě ten velký triumf ještě čeká.

Mistrovství světa třídy MX3 se jelo letos naposledy. Mrzí vás to hodně?
Je to velká škoda. Podle mého názoru to byla dobrá kubatura. Mistrovství světa MX1 je ta nejvyšší kategorie, světový šampionát třídy MX2 je omezen věkově, takže tam už nemohu startovat. Mistrovství třídy MX3 byl druhý nejprestižnější seriál, který jsem mohl jezdit. Myslím si, že je obrovská škoda, že byl zrušen. Byla tam řada kvalitních jezdců. Bohužel se někdo usnesl, že se má motokros ubírat jiným směrem. Uvidíme, jak to bude vypadat v příští sezoně.

Při slavnostním dekorování Sportovce roku na pódiu jste naznačil možnost přechodu do světového šampionátu té nejprestižnější třídy MX1. Jak je tato varianta skutečně horká?
Je to jedna z možností. Musím si teprve vyhodnotit, jestli pro mě bude nejschůdnější a také nejvýhodnější. Zatím bych to nechtěl moc konkretizovat, protože je všechno teprve v jednání. Co vím pro příští rok jistě, tak skutečnost, že pro mě bude prioritou mezinárodní mistrovství republiky v barvách týmu Buksa Ados Racing. Pokud by došlo k jakékoliv termínové kolizi, tak náš šampionát bude mít přednost. Jsem v perfektním týmu, nejlepším u nás. Proto to také mám takhle nastavené. Musím poděkovat majiteli týmu panu Buksovi i všem jeho členům za perfektní podmínky, které mi pro závodění vytvářejí.

Byl jste osloven, abyste startoval v mistrovství Evropy dvoutaktních třístovek, což by měla být jakási náhrada za kubaturu MX3. Budete tuto nabídku akceptovat?
Je to také jedna z variant, ale zatím ještě nejsem plně rozhodnut, jestli ji využiji.

Moc se vám nechce přecházet ze čtyřtaktu zpět na dvoutaktní motocykl?
To se ani nedá takhle říct. Dvoutakty považuji za příjemnou kubaturu. Na dvoutaktu jsem byl v Jiníně druhý v první jízdě juniorského mistrovství světa, takže na to velice rád vzpomínám. Tam jsem ukázal, že i na dvoutaktní motorce umím závodit. Dlouho jsem na něm ale nejel. Musím se pečlivě rozhodnout, která ze všech možností pro mě bude ta nejlepší.

V souvislosti s vámi se hovoří také o možné účasti v exotickém mistrovství Brazílie. Co je na tom pravdy?
Koukám, že jste dobře informován. Přiznávám, že Brazílie je také ve hře. Ale je to přece jen nějakých třináct hodin letu. Je to opravdu daleko a hrozí tam termínové kolize. Jak už jsem řekl, prioritou pro mě bude mezinárodní mistrovství republiky.

Na domácí scéně jste po dvou titulech o primát přišel. Bude vaším jednoznačným cílem návrat na český trůn?
Chtěl bych mistra republiky získat zpátky. Letos jsem doma vyhrál družstva a vyřazovací závod challenge. V klasickém šampionátu jsem o šance na titul přišel prakticky hned v první rozjížďce, kterou jsem kvůli poruše nedojel a nabral jsem takovou bodovou ztrátu, která už nešla vymazat. Teď by se mělo vrátit zase původní bodování, takže uvidíme, jak se bude dařit. V posledních letech jsem snad dokázal, že mezi českou špičku patřím.

Aktuálně pracujete v době zimní přestávky na fyzické kondici?
Přesně tak. Domluvil jsem se s panem Strachem a spolupracuji s trenéry Sportovního centra mládeže v Jiníně. Dáváme to dohromady s mými zkušenostmi. Snažíme se to skloubit a je z toho trénink, který mi momentálně nejvíce vyhovuje.  Uvidíme, jak to bude vypadat na prvních závodech příštího roku.

Na motocyklu budete trénovat někde na jihu Evropy?
Mám představu, že bych začátkem února stejně jako letos odjel do Španělska na tréninkový kemp Johna Van den Berka. To jsou zkušenosti k nezaplacení a do budoucna bych je chtěl předávat dál v mé škole motokrosu. Co bude dál, bude také záviset na financích, které dnes není vůbec jednoduché sehnat.  Přivítám každého nového partnera, který by měl zájem mě v motokrosu podpořit.

Kromě vlastního trénování stačíte myslet i na charitu. Můžete být konkrétnější, o jakou akci se jedná?
Ve čtvrtek se v Českých Budějovicích v klubu Maxim uskuteční křest kalendáře se sportovci z Jihočeského kraje i dalšími. Celý výtěžek z akce půjde na onkologické oddělení nemocnice v Českých Budějovicích. Každý měsíc bude mít v kalendáři svého sportovce. Fotbalisty, hokejisty, krasobruslaře a další sportovce. Jeden měsíc zbyl i na mě. Bude to v každém případě pěkná akce, na kterou bych chtěl pozvat nejen všechny příznivce sportu. Začínat se bude v devatenáct hodin a budeme rádi, když co nejvíce lidí přijde podpořit dobrou věc.