Těmi hlavními je klesající členská základna v kategorii mládeže a nedostatek mladých instruktorů pro žákovské složky.

RC Jindřichohradecko je tvořeno 11 odbory, zástupci se dostavili z 8 z nich. Současné zkušenosti jsou u všech podobné, a sice klesající zájem mládeže, přestože odbory zavádějí nové lákavější formy cvičení. Se zajímavou novinkou přišly cvičitelky Hana Zemánková a Jaroslava Stehlíková v Českých Velenicích, které základní cvičební hodiny rozdělily půl na půl s výukou badmintonu, což děti přivábilo. V Hradci proběhla instruktáž badmintonových pravidel s tím, jak je pro provozování tohoto sportu důležitá pravidelná zátěž všech svalových skupin.

„Nápad je to chvályhodný, v Českých Velenicích pořádají i soutěže. Je to pro nás ostatní inspirace, přičemž se nemusí jednat právě o badminton. Děti jsou stále pohodlnější, pozorujeme u nich klesající fyzickou zdatnost. Ale není to jen o jejich lenivosti, nýbrž i o přístupu rodičů. Jimi je cvičení v odborech Sportu pro všechny přehlíženo, své ratolesti podporují kupříkladu v hokeji, kopané, tenisu, házené, basketbalu, kde jde často o jednostrannou tělovou zátěž. Děti poté v době dospívání začnou mít problémy se zády, kotníky, koleny a nakonec se sportem skončí ze zdravotních důvodů. Do oddílů se přibírají třeba i čtyřletí a pětiletí, zejména u takto malých dětí je potřebné cvičení, která rozvíjejí zdravou funkci všech svalových skupin,“ podotýká Marie Jedličková, členka jihočeského KVV České asociace SPV.

V rámci srazu si účastníci vyzkoušeli pěkné posilovací cvičení s gumou, kdy hodinu zdravotní tělesné výchovy vedla Romana Stieblerová z Popelína. Zkušený tělocvikář Michal Tesař z Nové Bystřice si poté pro sraz přichystal zajímavý program s nácvikem prvků sportovní gymnastiky a záchrany při akrobacii a dvěma hrami pro větší děti. Při tom se bavili všichni zúčastnění. Za dobrovolnou práci byly při letošním setkání odměněny stříbrným odznakem Vzorný cvičitel Naďa Hradilová z hradeckého Slovanu a Jitka Kuršová z Tatranu Lomnice nad Lužnicí.

Roman Pišný