První den u Michnovky, což je malá víska u Kratonoh, byl na programu veřejný noční běh. V něm si formu vyzkoušeli Jana a Martin Tichých, kteří se připravují na mistrovství ČR v nočním orientačním běhu, které se uskuteční v sobotu 8. dubna v Rantířově u Jihlavy. Tichá v premiérovém závodě letoška uspěla, na 3830 metrů dlouhé trati s 10 kontrolami skončila třetí se ztrátou 10:15 minuty na vítězku.

Po přesunu do přibližně 12 kilometrů vzdáleného Újezdu u Přelouče, který leží u Chlumce nad Cidlinou, si jindřichohradečtí orientační běžci dali první kolo Českého poháru štafet, jichž se letos uskuteční do začátku října osm. SOS JH postavil jediný tým, a sice do kategorie H135. Zajímavostí je, že jako druhá běžela Iva Benešová, jež byla ve startovním poli jedinou ženou. Štafetu přebírala na 6. místě od svého manžela Jana Beneše, dosáhla jedenáctého času na prostředním úseku, jímž spadla na osmou pozici, kterou pak finišman M. Tichý udržel.

Na stejném místě závody vyvrcholily bojem s klasickou tratí. Šlo nejen o body do východočeského žebříčku, ale rovněž o nominační klání pro zařazení do národního výběru ČR. Adeptkou na reprezentační dres byla mladší dorostenka Kateřina Blažková, jež ambice naplnila pátým místem, jímž se zařadila mezi nominované pro start na II. ročníku „Středoevropského poháru“, který se od pátku do neděle koná v okolí polského městečka Sobótka.
„Myslím si, že nás na první závody mohlo jet více. Věřím, že u Jihlavy na nočním šampionátu a štafetovém oblastním mistrovství a poháru bude náš klub v mnohem početnějším zastoupení,“ doufá nejstarší borec SOS Ivan Gřunděl, jenž terén pro klasiku popsal jako poměrně běžecky lehký, který neodpustil ani sebemenší chybu. Závěrečné klání Jarního poháru absolvovalo celkem 1313 českých, estonských a polských závodníků.

Noční závod: Kategorie D45 (5): 3. Jana Tichá. H35 (16): 10. Martin Tichý.
Český pohár štafet: Kategorie H135 (13): 8. SOS J. Hradec (Jan Beneš – Iva Benešová – M. Tichý).
Klasická trať: Kategorie D45C (25): 7. I. Benešová. D21C (116): 16. Kateřina Blažková (5. v D16). D12C (37): 7. Veronika Blažková, 23. Michaela Benešová. H70C (12): 8. Ivan Gřunděl. H45C (45): 8. Beneš. H35D (28): 3. Petr Blažek, 24. Michal Pobuda. H14C (47): 33. Vojtěch Pobuda. P (80): 69. Petr Sviták.

Roman Pišný