Těžko rozpoznat myšlenkové pochody, které vedly boxerský svaz k tomu, aby nechal opakovat nesehraný zápas šestého kola I. ligy, k němuž v normálním hracím termínu do Třeboně nepřijel tým BC Ostrava. Ale ještě méně lze pochopit, kterak je možné, že k utkání o první příčku tabulky byli nominovaní ostravští rozhodčí. Zápas pak podle toho také vypadal…

To, co se dělo v třeboňském kulturním a kongresovém centru Roháč, s čistotou sportu nemělo pranic společného. Sudí si dělali, co chtěli, vývoj duelu vzali do svých rukou ve chvíli, kdy to s Ostravou vypadalo bledě. Hosté ze severu Moravy přijeli bez borců v nejlehčí a nejtěžší váhové kategorii, což tedy znamenalo, že ještě než střetnutí začalo, tak prohrávali 0:4. Body potřebovali nahnat někde jinde, a to se jim s maximálním přispěním arbitrů podařilo.

„Posílám vyjádření šéfovi rozhodcovské komise, ale již předem vím, že to nebude nic platné. V soutěži, do které jsme se přihlásili, vše bylo rozdáno již před sezonou. Naše výsledky nehrály do karet, takže když jsme se nedali porazit v ringu, tak perem to šlo," znechuceně podotkl kouč SK Boxing TSM Třeboň Miroslav Foral po střetnutí, které jeho celek měl vyhrát minimálně 12:4. Jenže sudí darovali Ostravě potřebný bod za smyšlenou remízu 8:8.

I laické oko totiž vidělo a vědělo, že duely Jiřího Štádlera, jenž v I. lize nemá ve své váze konkurenci, i Patrika Jiráčka jasným způsobem vyhráli domácí boxeři. Rozhodčí ovšem na papíře verdikty otočili ve prospěch svých krajanů.

„Končím. Nevím, proč vlastně ten box dělám. A pro koho," rezolutně, ale hlavně se smutkem a pocitem křivdy oznámil Jiráček, proti němuž byl během dvou týdnů výsledek otočen podruhé. Předtím jej nechali sudí prohrát s kroměřížským Bohuslavem Kočkou, nyní se nestyděli nechat vyhrát Mária Baláže. 

TŘEBOŇ – OSTRAVA 8:8
Do 56 kg: Daniel Gábor – w.o. 2:0. Do 60 kg: Daniel Freiher – Mário Plachetka 4:0. Do 64 kg: Jiří Fiala – Mário Widerman 6:0. Do 69 kg: Patrik Jiráček – Mário Baláž 2:6! Do 75 kg: Jiří Štádler – Denis Gamez 4:6! Do 81 kg: Jan Lukš – Jan Mužík 6:6. Do 91 kg: Adam Kolařík – Kamil Beníček 6:8. Nad 91 kg: Vít Růžička – w.o. 8:8.
Pořadí I. ligy - moravská skupina: 1. Ostrava 8, 2. Třeboň 8, 3. Brno 5, 4. Jihomoravský region 5, 5. Poruba 0. 

Roman Pišný