Léto ještě ani nestačilo říct sbohem a nový ročník nejvyšší soutěže házenkářek je tady.
Ženská interliga startuje již zítra a Sokol Písek přivítá v prvním kole v domácí hale celek Bemaco Prešov.
„Všichni už se na úvodní zápas v interlize těšíme, ať dopadne jakkoliv," ujišťuje trenér Písku Vladislav Jordák.
Informace o soupeři kouč má. Také ví, že loňský domácí zápas proti Prešovu jeho novým svěřenkyním nevyšel. „Vůbec nechci spekulovat, jak to bude vypadat tentokrát, protože v našem kádru došlo k mnoha změnám. Máme sedm hráček, které tu vloni nebyly. Buď jsou úplně nové, nebo hrály někde jinde," říká trenér Jordák.
V přípravě se píseckým házenkářkám dařilo, prohrály jen jediný zápas. S úsměvem na tváři se Jihočešky vracely z přípravného turnaje v Otrokovicích, který vyhrály. Písecký trenér však dobré výsledky v přípravě nepřeceňuje. „Hráli jsme vesměs s týmy z nižších soutěží a výsledky tudíž nepovažuji za důležité. Jak na tom jsme, poznáme, až poměříme síly s interligovými mančafty," zůstává nohama na zemi Jordák.
Výsledky jsou vskutku pozitivní, v přípravě šlo ale především o testování družstva. Trenéra tak těší, že měl možnost vyzkoušet všechny hráčky kádru. „Mám nějakou představu, jak by naše hra měla vypadat, a chtěl jsem se přesvědčit, jestli ji budou holky schopné realizovat," vysvětluje Vladislav Jordák smysl přípravných utkání.
Připravit dobře hráčky na novou sezonu však rozhodně nebyl pro kouče jednoduchý úkol. Klub totiž původně počítal s Ondřejem Václavkem, který tým vedl v minulé sezoně, a Vladislava Jordáka oslovil až po té, co Václavek nečekaně oznámil svůj odchod do pražské Slavie. „Vůbec jsem na to nebyl připravený, přesto jsem neváhal ani minutu. Nabídka Písku mi udělala radost," přiznal se Jordák.
Letní přípravu však musely písecké házenkářky zahájit bez svého nového kouče. Vladislav Jordák se k týmu mohl připojit až 15. srpna a na osobní seznámení se s hráčkami tedy moc času neměl.
Setkání s hráčkami však na něho udělalo velmi dobrý dojem. „Byl jsem mile překvapený a zároveň nadšený z atmosféry v týmu a z přístupu holek k tréninku a k přípravným zápasům. Vidím na nich obrovskou chuť a píli, a to je to nejdůležitější," těší Jordáka.
Trenér může být spokojen i se zdravotním stavem hráček. V předchozím ročníku se Jordákův předchůdce musel vypořádávat s početnou marodkou.To současnému šéfovi lavičky zatím přeje v tomto ohledu štěstí. „Musím říct, že po zdravotní stránce jsme přípravu zvládli dobře. Byl tam nějaký vyvrknutý kotník, ale nic vážného. Jedna holčina si také při práci pořezala ruku, ale i ta by měla být v pořádku," klepe na dřevo Vladislav Jordák.
Kouč bude mít k dispozici tři brankářky, sedm křídelních hráček, čtyři pivotmanky a osm spojek. Celkem trenér může počítat s dvaadvaceti hráčkami.
Jordák chválí vedení klubu za to, jak se mu podařilo kádr vhodně sestavit. „Řeknu to tak, že v týmu není hráčka, která by tam nepatřila, nebo by výkonnostně zaostávala. Budeme mít vyrovnané družstvo," libuje si před startem interligy Vladislav Jordák.
Sice už nemůže počítat se silnými individualitami, jakými vloni byly Sára Kovářová nebo Magdaléna Svobodová, spoléhá však na sílu kolektivu.
„Já i vedení klubu jsme sami zvědavi, jak budeme schopni soupeřům v interlize konkurovat. Vše je zahaleno mlhou, která se rozplyne zítra v 15 hodin," připomíná Jordák čas zítřejší premiéry proti Prešovu.
Další zápasy 1. kola:
Veselí nad Moravou – ŠKP Bratislava, Trenčín – Zlín, Partizánské – Slavia Praha, Poruba – Michalovce, Most – Olomouc.

Kádr Písku – W.H.I.L. 2016/17: Brankářky: Petra Chalušová, Kristýna Neubergová, Lucie Preslová.
Křídla: Michaela Boorová, Kateřina Talafousová, Alexandra Merglová, Tereza Šroubková, Vendula Šelaisová, Kateřina Karetová, Helena Dvořáková.
Pivotky: Veronika Benešová, Veronika Michková, Jana Rusfelová, Lucie Jakubovičová. Spojky: Nikola Kozáková, Kristýna Kubišová, Eliška Jačková, Dominika Bullová, Dagmar Kalčíková, Linda Galušková, Nicola Palasová, Michaela Součková.