Rekonstrukce jindřichohradeckého bazénu zkomplikuje přípravu plaveckého oddílu.

Podle původního plánu měl být jeho provoz přerušen v květnu, nicméně nucená odstávka začne v souvislosti s technologicky náročnou opravou už daleko dřív – konkrétně 11. února.

„Je to tak, do bazénu půjdou organizovaní plavci i veřejnost naposledy 10. února. Pak dojde k vyklizení objektu a od 15. února se naplno rozběhnou stavební práce. Předpokládané opětovné zahájení provozu je naplánováno na říjen letošního roku. Nicméně dodavatel stavby se bude snažit, pokud to půjde, předání objektu urychlit. Venkovní aquapark však v létě zůstane v provozu,“ konstatoval Zdeněk Turyna, jednatel společnosti Sportrelax JH, která provozuje sportoviště v majetku města.

Dočasné ukončení provozu bazénu pochopitelně značně zkomplikuje přípravu plaveckého oddílu Slovanu, který v žákovských kategoriích patří dlouhodobě k nejúspěšnějším nejen na jihu Čech.

„V součinnosti s vedením páté základní školy na sídlišti Vajgar, kde je většina našich závodníků soustředěna a jenž má plavání v rámci rozšířené výuky, jsme připravili náhradní variantu v podobě dojíždění do pelhřimovského bazénu. Škola přistoupila k úpravě rozvrhu hodin tak, aby mohli žáci odpoledne absolvovat zvláštním autobusem přesun k tréninkům,“ vysvětluje trenérka úspěšného klubu Jana Šimková.
Špičkoví závodníci budou muset nepříjemnou čtyřicetikilometrovou trasu absolvovat čtyřikrát týdně, ostatní členové oddílu pak dvakrát.
„V první skupině je zhruba patnáct plavců, do té druhé patří dalších osmdesát dětí. Asi ne všichni ale budou ochotni zdlouhavý přesun absolvovat, i když náklady na autobus a bazén bude hradit škola a město,“ míní trenérka, kterou však mrzí, že oddíl o uspíšení zahájení rekonstrukce nikdo kompetentní včas neinformoval.

Vyšli jim vstříc

Úpravou v tomto důsledku musí projít i metodika tréninkových jednotek.
„V bazénu budeme mít vyblokovány vždy zhruba dvě hodiny. Zatímco u nás jsme trénovali prakticky denně a v kratších intervalech, nyní se více zaměříme na vytrvalost. Ale hlavně jsme rádi, že nám v Pelhřimově vůbec vyšli vstříc, protože sehnat hodiny v cizím bazénu není vůbec jednoduché,“ připouští.

Přestože plavce Slovanu nečeká zrovna idylické období, Šimková si nemyslí, že by to výraznějším způsobem ovlivnilo jejich výkonnost.
„Půjde spíše o to, jak děti skloubí školu s časově náročným dojížděním. Jinak by jim dočasná změna ze sportovního pohledu neměla příliš ublížit. Jedná se prakticky o půl roku, to se dá přečkat. Takže doufám, že i v letošním roce navážeme na dosavadní dobré výsledky,“ věří trenérka.

V uplynulém roce totiž mladí závodníci Slovanu sbírali medaile jako na běžícím pásu. Ke spoustě titulů krajských přeborníků přidali i cenné kovy z mistrovství republiky a mezinárodních závodů v Rakousku, Německu či Francii.

Mezi nejúspěšnější členy jindřichohradeckého klubu v současnosti patří Martin Rus, Vojtěch Žižka, Štěpán Smrž, Pavel Straka, Matyáš Stáňa, Aneta Podlahová, Karolína Šimková či Anna Bednářová.