Závěr roku bývá časem anket. Fanoušci už si na tento fakt určitě dávno zvykli. Nejinak je tomu v Jihočeském kraji.
Před čtyřmi roky vstoupil do Síně slávy trojnásobný vítěz Stanleyova poháru Jaroslav Pouzar. Legendární českobudějovický hokejista se často umísťoval v anketě Jihočeské pravdy na předních příčkách. Nejlepším sportovcem byl třikrát.
Letos se koná už 47. ročník ankety. „Určitě má svůj smysl,” říká populární hokejista.
Třetího ledna bude vyhlášena desítka nejlepších jednotlivců, tři týmy, objeveny budou tři talentovaní sportovci. Jaroslav Pouzar věří, že úspěch v anketě těší každého sportovce: „V kategorii dětí i v dospělých je mezi sportovci zájem anketu vyhrát. Má to něco do sebe.”
Mnohonásobný československý reprezentant vnímá i tradici, která vyhlášení sportovců Jihočeského kraje provází. „Historie této akce je veliká, je to dobrá věc.”
Už několik posledních let se slavnostní vyhlášení nejlepších sportovců koná v lesklém hávu za účasti hvězd ze světa sportu i šoubyznysu. Pouzar ale dobře pamatuje na časy, kdy všechno bylo trochu jinak. „V době totalismu se výsledky vždycky vyhlašovaly někde v JZD, byla tam muzika, byla to celá estráda. Tehdy to byl jiný styl. Současná podoba má ale pro sportovce také své kouzlo.”
Na zmiňovaných estrádách se sportovci skvěle bavili, povídali si o sportu, o životě. „Připraveny byly nejrůznější soutěže, jezdilo se třeba koloběžkách, dělali jsme nejrůznější pitominy. Novináři pořizovali rozhovory, seděli jsme s lidmi u stolů, povídalo se. Na ples třeba přišla celá vesnice, přitom se vyhlásila desítka nejlepších sportovců,” vzpomíná Pouzar.
Stejně jako dnes i před léty se na vyhlášení scházely hvězdy z mnoha druhů sportovních odvětví. Hokejový internacionál jen namátkou připomíná hokejového obránce Miroslava Dvořáka, královnu divokých vod Lídu Polesnou, která ve své době byla šestinásobnou mistryní světa, na světových šampionátech získala devatenáct medailí a jako první vyhrála anketu nejlepší Sportovec Jihočeského kraje. V desítce se umístila třináctkrát za sebou! „Na Polesnou vzpomínám rád, nebo třeba na plochodrážníka Kubíčka a samozřejmě taky na Míru Dvořáků a na všechny další sportovce, kteří desítkou prošli,” říká v rozhovoru pro Deník Jaroslav Pouzar.