Účastníky Cykloběhu za Českou republiku bez drog přijme vedení města a zástupci městské policie a budou s nimi diskutovat o protidrogové prevenci a hlavně o protidrogovém vzdělávání. Jak uvedl tiskový mluvčí občanského hnutí Řekni drogám ne Pavel Mudra, přednášky pro děti ze základních a středních škol jsou na programu po celé trase Cyklo-běhu. „Cílem je, aby se děti dozvěděly, jak drogy fungují a mohly se informovaně rozhodnout drogy nebrat. Tento rok takto za dvanáct dní Cyklo-běhu vyškolíme více než 8 tisíc dětí, což bude dosavadní rekord,“ vyzdvihl.

Cykloběh se koná u příležitosti Mezinárodního dne proti zneužívání drog, který připadá na 26. červen. Trasa letošního dvanáctidenního Cykloběhu vede přes 38 měst Čech a Morav a má 1250 kilometrů. Podle informací Pavla Mudry tým osmi až deseti cyklistů-běžců, kteří sami žijí život bez drog, urazí tuto vzdálenost za 10 dní. Čeká tak na ně průměrná denní vzdálenost 125 kilometrů. "V průběhu tohoto maratónu navštěvuje desetičlenný tým Cyklo-běhu představitele 38 měst a mluví s nimi o problematice drog a jejím řešení, které spočívá v prvé řadě ve zvýšené protidrogové osvětě v daném městě a jeho okolí," informoval a dodal, že zároveň bude městům prezentovat efektivní Hubbardův detoxikační program pro drogově závislé, fungující výhradně bez použití náhražkových drog.

Březanova ulice v Třeboni ožila díky akci Zažít Třeboň jinak.
OBRAZEM: Třeboňáci si užili město jinak

Celorepublikový Cyklo-běh navíc podle něho upozorňuje na drogovou negramotnost u mládeže a dětí a pomáhá zvýšit celospolečenskou aktivitu a zodpovědnost v přístupu k tomuto problému. Projekt je také iniciátorem myšlenky Den bez drog, k němuž se mohou města v den průjezdu připojit a spolupořádat či uspořádat vlastní akci k posílení primární prevence. "V prevenci je důležitý postoj, a proto bychom chtěli, aby se představitelé měst připojili k myšlence Cyklo-běhu tím, že se rozhodnou stát „Městem bez drog“," upozornil Pavel Mudra.

Po celou dobu maratónu se v ulicích navštívených měst konají informační protidrogové kampaně, stejně tak tomu bude v pátek od 7:30 hodin také v Třeboni. "Občanům jsou zodpovídány jejich otázky a zároveň jsou rozdávány brožury a letáky o nebezpečí drog a jejich zdravotních a sociálních rizicích. Přímo na trase Cyklo-běhu se v naplánovaných městech zastavuje i tým lektorů protidrogového vzdělávání a dodává zdarma přednášky pro děti a mládež s názvem Pravda o drogách," dodal.