Mezinárodní asociace atletických federací totiž českobudějovickému půlmaratonu udělila stříbrnou známku kvality, kterou minulou středu na magistrátu města od Carla Capalba, ředitele pořádající společnosti Tempo Team Prague, převzal primátor Juraj Thoma.

„Je pro nás velká pocta. Marketingová hodnota je pro město obrovská. Když bychom chtěli akci s takovým dopadem uspořádat ryze z městského rozpočtu, jen těžko bychom k tomu našli odvahu," uvedl Juraj Thoma.

„Stříbrná známka je zázrak. Máme mnoho partnerů a sponzorů, ale je potřeba poděkovat městu, které nás podpořilo a ve všech ohledech vyšlo vstříc. Bez toho bychom závod nemohli pořádat," poznamenal Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru.

Udělení stříbrné známky předcházely dva vydařené ročníky. „Kritérií je spousta. Od dosažení dobrých časů, podmínek pro běžce, veškerý servis až po publicitu v médiích. Na vše dohlíží komisař IAAF," prozradil ředitel závodu Václav Skřivánek.

Loňský závod v hlavní kategorii vyhrál Tamarit Tola z Etiopie v čase 01:02:03 mezi dalšími více jak dva a půl tisíci účastníky.

Další pokračování, už 3. ročník, Mattoni 1/2 Maratonu České Budějovice se uskuteční 7. června 2014.

Díky stříbrné známce bude jedním ze šesti nejprestižnějších maratonských běhů v České republice.

Významné ocenění by navíc mělo přilákat ještě větší počet špičkových běžců z celého světa. „Stříbrná známka je pro ně zárukou kvality," říká Václav Skřivánek.

Organizátoři odhadují účast dvaceti až třiceti atletů profesionální úrovně. Vedle nich si však zážitek ze zdravého pohybu mohou užít tisíce dalších zájemců.

Hlavní závod má kapacitu 2 800 běžců, dalších 1 800 míst nabízí oblíbený rodinný běh.

„Registrace už probíhají a v této chvíli je již naplněno dvacet procent kapacity závodu, z čehož máme velkou radost," konstatuje Skřivánek.

V roce 2012 se na start tratě dlouhé dvacet jedna kilometrů postavilo 1 400 běžců. O pouhé dva roky později tak organizátoři nyní očekávají dvojnásobný počet účastníků.

Půlmaraton je však určen všem lidem s chutí užít si běh krajskou metropolí. Nachystána bude opět například také  kategorie 2RUN, kdy se dva běžci o celou délku tratě podělí.

Přihlásit se dále mohou také čtyřčlenné štafety a rodiny s dětmi mají možnost vyzkoušet si Rodinný běh. Nesoutěžní trať na tři kilometry není nijak náročná, je možné ji i jen projít a užít si tak atmosféru mezinárodního závodu se svými nejbližšími.

Zajímavosti loňského závodu

Nejstarší muž:
Jaroslav Putschögl (76 let)

Nejstarší žena:
Marcela Flosmanová (60 let)

Při závodě pomáhalo:
433 dobrovolníků

Během závodu se použilo:
- 14 000 ks spínacích špendlíků
- 22 000 ks kelímků
- 14 000 ks houbiček na osvěžení
- 2 500 ks termoizolačních fólií
- 3 500 ks medailí
- 3 589 metrů plotů
- 56 mobilních toalet

Vypilo se:
- 7 000 litrů vody Mattoni
- 2 500 litrů isotonického nápoje Nutrend

Snědlo se:
- 964 kg banánů
- 650 ks baget
- 14 kg soli
- 27 kg cukru

Typ běžců:
1972 pravidelných běžců (79%)
540 prvoběžců (21%)