Po úvodní porážce 22:25 na palubovce soupeře nestačily Jihočešky na vítěze I. ligy ani v domácím prostředí, kde s ním ve středu večer prohrály vysoko 19:26.

Podobně jako na severu Čech přivítaly házenkářky zaplněné tribuny, z nichž své oblíbenkyně povzbuzovaly oba tábory fanoušků.
Domácí tým věděl, že musí zlikvidovat tříbrankové manko a po nadějném začátku vedl ve 4. minutě 2:0. Kdo by v té době pomyslel, že to bude poprvé a naposledy, co jindřichohradecký celek vedl…

Most totiž vzápětí šňůrou pěti gólu výsledek otočil a naději Jihočešek vykřesala už jen v 18. minutě Bubeníková, která snižovala na 6:7. Do přestávky však Černí andělé, jak se hráčkám Baníku přezdívá, efektivní střelbou, kvalitní defenzivou a famózním výkonem gólmanky Kantůrkové odskočili na rozdíl šesti gólů (8:14) a náskok si víceméně udržovali až do konce utkání.

Po změně stran se domácímu souboru už pouze dvakrát podařilo snížit na rozdíl tří zásahů, ale dál jej ničily vlastní chyby a mostecká brankářka. Ve 49. minutě svítilo na ukazateli skóre 16:19, pak však jakékoliv naděje na zvrat uťal Baník sérii čtyř rychlých gólů a už se pomalu mohl připravovat na postupové oslavy, které společně se svými příznivci odstartoval hned po závěrečném hvizdu…

Skončí Kumpán?

„Nebyli jsme schopni Kantůrkové dát gól a soupeř nás navíc zcela jasně přehrál na pozici spojek, odkud v současné házené padá nejvíce branek. Na naší porážce se, bohužel, nejvíce podepsaly všechny tři hráčky, které u nás dříve působily, tedy Kantůrková, Martinková a Vysloužilová, které výborně doplňovaly písecké Luzumová se Stellnerovou,“ konstatoval trenér jindřichohradeckých házenkářek René Kumpán.

Po sestupu hrozí J. Hradci průvan v kádru, neboť minimálně o čtyři hráčky mají zájem interligové kluby. TJ Házená ovšem velký výprodej nechce dopustit, protože hned v následující sezoně se chce pokusit vybojovat interligu zpět. Vítěz I. ligy žen by měl navíc podle posledních informací ze svazu, podobně jako na Slovensku, od příštího ročníku postupovat přímo bez baráže.

S největší pravděpodobností u jindřichohradeckého týmu zůstane i trenér Kumpán.

„Dostal jsem sice několik konkrétních nabídek, z nichž ta nejlákavější je do mistrovské pražské Slavie, ale nepřijde mi seriózní nyní opustit potopenou loď. Definitivní rozhodnutí padne do konce května, než družstvo zahájí letní přípravu. Otázka složení kádru musí být v souladu s tím, abychom nesnížili jeho kvalitu pro příští sezonu.“

FAKTA Z BARÁŽE:

J. HRADEC – MOST 19:26 (8:14)
Rozhodčí:
Horáček, Novotný.
Vyloučení: 7:4. ČK: Keslerová – Kovačková. Sedmimetrové hody: 7/5:10/8. Diváci: 850.
J. Hradec: Doláková, Bezpalcová, Březinová – Urbanová 1, Kupková 3/2, Kohoutová 2, Bílá, Eliášová 3, Klečacká, Keslerová, Matoušková 4/2, Pilařová 1, Bubeníková 4, Krupicová 1/1.
Most: Kantůrková, Müllnerová – Crhová 8/2, Dvořáková 2/2, Tomášková 1, Benešová, Vysloužilová 1, Kovačková, Martinková 4, Šplechtová 1, Luzumová 5/4, Schererová 2, Kylarová, Stellnerová 2.
První utkání: 22:25