Hlavní organizátor akce Vladimír Kocanda očekává účast kolem 190 žáků ze základních škol a zhruba 80 dětí ze školek.

Na startu nebude chybět loňská vítězná škola ze Suchdola nad Lužnicí, dále z Třeboně, Kardašovy Řečice, Lomnice nad Lužnicí, Českých Velenic, Chlumu u Třeboně či Rapšachu, ale tento výčet není kompletní. „Chtěli jsme, aby se zúčastnily i školy, kam chodili velmi úspěšní sportovci. Proto jsme rádi, že pozvání přijaly,“ podotkl Vladimír Kocanda.

Program:
8.00 prezence škol
9.00 rozjížďky dětí z mateřských škol
9.30 nástup základních škol
10.15 start žákyň
10.30 semifinále a finále dětí z mateřských škol
10.50 start žáků
11.30 vyhlášení výsledků dětí z mateřských škol
12.00 start kadetek
12.50 start kadetů
13.30 veslařské závody
14.30 vyhlášení výsledků základních škol

Své závodníky tak vyšle 4. ZŠ ze Žďáru nad Sázavou, kterou navštěvovala rychlobruslařka a zlatá olympijská medailistka Martina Sáblíková, jihlavská ZŠ E. Rošického, v níž absolvoval školní docházku olympijský vítěz judista Lukáš Krpálek, či jindřichohradecká 1. ZŠ, kam chodil další medailista z OH Václav Chalupa.

„Bonbonkem je účast slovenské základní školy ze Žiliny, kde se učil trojnásobný mistr světa v silniční cyklistice Peter Sagan,“ hlásí hlavní pořadatel cyklistického klání, které tím získalo mezinárodní punc.

A jak vlastně myšlenka na uspořádání cyklistických závodů vznikla? „Když jsme dávali dohromady historii klikovského Blesku, narazili jsme na to, že v oddíle se kromě fotbalu provozovaly i další sporty, včetně cyklistiky. A jedním z nejaktivnějších členů byl právě místní rodák Ferdinand Bušta, po němž jsme nakonec závod pojmenovali,“ vysvětluje Vladimír Kocanda.

„Chtěli jsme nejen oživit vzpomínky, ale zároveň přilákat děti ke sportu. Navíc máme čerstvě založený i cyklistický oddíl,“ dodává.

Akce, jež se koná v rámci programu České unie sportu „Sportuj s námi“, se uskuteční ve čtvrtek od 8 hodin, kdy začíná výdej startovních čísel. Na dívky a hochy ze 6. – 7. tříd čeká čtyřkilometrová distance, kadetská kategorie z 8. – 9. tříd pojede dvojnásobek.

Snímky z oblastního kola dopravní soutěže základních škol v Třeboni.
Třeboň ve čtvrtek zažije dětské dopravní klání

Součástí akce je i soutěž pro příchozí a děti z mateřských škol, které budou závodit na mini kolech, odrážedlech a dětských kolech.

Výsledky jednotlivých rozjížděk vytvoří pořadí škol, přičemž pro nejlepší tři družstva je připraveno finanční ohodnocení ve výši 22 000 korun a mnoho dalších cen.

Doprovodný pořad je rovněž velmi pestrý. Proběhnou besedy a autogramiády s někdejšími olympijskými medailisty, volejbalistou Antonínem Procházkou a veslaři Oldřichem Svojanovským a Václavem Chalupou, či bývalým cyklokrosovým reprezentantem Stanislavem Bambulou. Vystoupí i českobudějovické Hudební divadlo, závodit se bude na veslařských trenažérech.
Záštitu nad akcí převzala jihočeská hejtmanka Ivana Stráská.