ISSF target sprint testovala od roku 2013, zjistila, že má velký divácký potenciál, jelikož jde o velice rychlý závod na nevelkém prostoru, kde mají fandové stále přehled, co se na trati odehrává. Oblibu získal mezi biatlonisty, střelci, atlety a také moderními pětibojaři. Taktizovat se při něm prakticky nedá, neboť při dlouhých sprintech na 400 metrů a rychlé střelbě s rozklepanými koleny je to neustálý frmol.

V Německu bylo na programu sedm závodů, čtyři individuální v dospělých a juniorských kategoriích a tři závody štafet. Domácí reprezentanti byli adepty na kompletní zisk světových titulů, však si také jiný scénář nepřipouštěli. Proti tomu se ovšem postavili Češi v závěrečném závodě smíšených dvojic.

Staroměstské biatlonistky v kláních jednotlivkyň zvládly kvalifikace bez velkých problémů. Juniorka Trávníčková, jež právě slavila sedmnáctiny, obsadila 4. místo, což znamenalo přímý postup do finále podle umístění. Stejně se vedlo také Schorné, která mezi ženami byla třetí. Její reprezentační a oddílová kolegyně Minářová šla do finálové dvanáctky díky osmému času.

„První krok jsme dopoledne úspěšně učinily, ale naše rezervy ve střelbě byly velké. Bylo jasné, že se ve finále musíme zlepšit,“ přiznala Pavla Schorná při hodnocení MS. Bohužel snaha v podvečerních finálových vystoupeních byla marná. Češi i Češky si v nich všichni ještě o dost pohoršili. „Znovu nevyšla střelba, hodně jsme to pokazili,“ krčila rameny Schorná, jež byla pátá, tudíž z českých zástupců nejlepší. Minářová doběhla devátá, Trávníčková osmá

Na zisk cenných kovů si musela výprava ČR počkat až do odpoledního programu posledního dne šampionátu. První českou medaili v načaté historii MS target sprintu zajistila kompletní tříčlenná štafeta žen od vodní nádrže Landštejn! Rozběhla ji Trávníčková, pokračovala Minářová a pro bronz finišovala Schorná s náskokem 44,4 vteřiny před čtvrtými Britkami. „Měly jsme obrovskou radost, bylo to prolomení smůly. Všichni jsme si oddechli, že nepojedeme domů s prázdnou,“ uklidnila se Schorná před závěrečnou královskou mix štafetou.

Jejím partnerem v duu byl Tomáš Bystřický (Elán Zruč-Senec), vyznavač biatlonu a trial runningu, jenž byl zatím z průběhu MS zklamaný. Deváté místo mezi jednotlivci a čtvrté z mužské štafety byla pod jeho možnosti. Smíšený závod rozběhla Schorná báječně, bravurně si počínala na desetimetrové střelnici se sklápěcími terči a poslala Bystřického pro zlato, které zaslouženě česká dvojice získala. Pro pořádající Němce to byl šok, s něčím takovým nepočítali. „Udělali si velikou ostudu, když nám na nejvyšším stupínku museli oznámit, že hymnu České republiky nemají,“ smála se Schorná, novopečená mistryně světa.

Prvního světového mistrovství se v Durynsku zúčastnilo 81 startujících z Egypta, Německa, Itálie, Srbska, Maďarska, Nizozemí, V. Británie, Kataru, Japonska a ČR, jichž bylo sedm. Nejúspěšněji si podle očekávání vedli domácí závodníci, kteří vybojovali 17 z 21 možných medailí, z toho 6 zlatých.

Ženy: 1. Anita Flacková (Německo) 5:02,7, 5. Pavla Schorná +28,9, 9. Klára Minářová +47,0.
Juniorky: 1. Madlen Guggenmosová (Německo) 5:08,7, 8. Veronika Trávníčková +53,9.
Ženy – štafeta: 1. Německo I. 15:46,0, 3. ČR (Trávníčková, Minářová, Schorná) +1:39,4. Smíšené dvojice: 1. ČR I. (Schorná, Tomáš Bystřický) 8:34,9, 7. ČR II. (Trávníčková, Jiří Franz) +1:17,4.
Medailové pořadí zemí: 1. Německo 17 (6 – 6 – 5), 2. ČR 2 (1 – 0 – 1), 3. Egypt 2 (0 – 1 – 1). (rop)