Svíčky na pomyslném dortu tentokrát sfoukl především silný vítr, který boje atletů provázel, přesto se diváci v ochozech stadionu Míru ani na okamžik nenudili. Mimořádné rekordní zápisy sice táborská klání do republikových tabulek nezapsala, o zajímavé výkony a události ale nouze nebyla.

Největší pozornost na sebe strhla světová rekordmanka v hodu oštěpem a olympijská vítězka Barbora Špotáková. Navzdory únavě si přijela na jih Čech otestovat formu a dva pokusy přes šedesát metrů (ten delší 62,62 m) udělaly radost jí i divákům. „Mám za sebou tři Diamantové ligy v krátkém sledu a ta poslední v Maroku mne úplně vypnula. Slíbila jsem ale, že přijedu, a v Táboře to mám ráda. Trochu jsem bojovala sama se sebou, ale potěšilo mne, že jsem i v té únavě schopná hodit výkon, který by mi stačil na finále v Londýně,“ připomněla blížící se vrchol hlavní sezony a ocenila podporu táborských diváků.

Jejich přízeň si nemůže vynachválit ani překážkář Petr Svoboda, který si v předchozích startech Tábor zamiloval a stal se ikonou mítinku. „Musím říct, že mne to tady vždycky chytne za srdce, lidé jsou tu neuvěřitelní. Moc jim děkuju za to, jak mne podporují,“ poznamenal po vítězství v běhu na 110 metrů překážek. Potěšilo ho to, přestože je téměř jasné, že ho účast na šampionátu v Londýně mine. „Kluci letos běhají hodně rychle. Sice mám zaběhnutý B limit, ale ten mi stačit nebude,“ tuší Petr Svoboda.

V dálkařském sektoru bavil diváky boj Radka Jušky s osmimetrovou hranicí. Ta nakonec odolala a český reprezentant dolétl v nejdál na 790 metrů, což ale označil v současné fázi přípravy na Londýn za solidní. Svou formu před světovým šampionátem si přijeli otestovat i další čeští a zahraniční atleti, například vícebojaři Adam Sebastian Helcelet, Eliška Klučinová, Kateřina Cachová a další. Nepříjemnost prožila v tomto směru Denisa Rosolová na dvoustovce, která odstoupila v cílové rovince z první pozice po problémech se svalem. „Doufám, že to nakonec byla jen křeč,“ prohlásila později.

Ze zástupců cizích zemí zaujali například vítězové skoku vysokého, Ukrajinec Demjanjuk a Ruska ve službách Rakouska Krasovská, dále kanadští sprinteři Effah a Azonwanna či uzbecký vítěz oštěpu Poljunin. Naopak favorit čtvrtky Osei z Kanady opouštěl stadion hodně rozladěný z posledního místa a podprůměrného času.

Zvláštní místo má v program mítinku Memoriál Ing. Jana Pána v běhu na 800 metrů. Ten se konal už potřinácté a vítězství v něm obhájil Jan Kubista, byť nebyl s dosaženým časem spokojen. Ženskou půlku ovládla Alena Ulrichová.

Neúnavní diváci ovšem často tleskali také početné enklávě domácích závodníků, kteří se ve skvělé konkurenci většiny disciplín představili. Bezprostředně po skončení mítinku se nad stadionem objevila duha, která výstižně symbolizoval příjemný atletický dýchánek na břehu Jordánu…