Vzhledem ke kvalitě českobudějovického mužstva je překvapivé, že přezimovalo až na úplném dnu tabulky. „To jsme si uvědomovali, nesměli jsme soupeře podcenit," věděl Jaroslav Dušek, hrající trenér Třeboně.

Předpoklady se po dvacet minut prvního poločasu naplňovaly, hosté drželi krok. V 9. minutě se dokonce dostali do jednobrankového vedení (4:5), ale bylo to poprvé a také naposledy, kdy byla Lokomotiva vepředu. Ještě deset minut před koncem prvního poločasu platil pouze stav 8:7 pro Třeboň, ovšem pak přišly dvě rychlé sekvence, kdy domácí tým vstřelil 4 góly, aniž by nějaký inkasoval. Nejdříve vytáhl vedení na 12:7 (24. min.) a poté během závěrečných dvou minut první půle na přestávkových 16:8.

„Těchto deset minut bylo rozhodujících, i když to soupeř po změně stran nezabalil. Snažil se vrátit do zápasu. To jsme mu nedovolili, průběh už jsme kontrolovali, i když to nebylo jednoduché, protože jsme utkání prakticky odehráli jenom v sedmi lidech. Zasloužíme pochvalu za dobře takticky zvládnutý zápas, " uvedl domácí kouč.

Jiskra se po obrátce dostala do devítibrankového náskoku (33. – 18:9), poté avšak hosté snížili až na pětigólový rozdíl (38. – 14:19), který trval až do 52. minuty (25:20). V závěru českobudějovický celek pochopil, že na zvrat nemá, rezignoval a jeho ztráta zase narostla.

Domácí tým získal dva body zcela po zásluze. V jeho sestavě hrály prim zkušenosti Martina Pražáka a Jana Bicka, střelecky se dařilo hbitému Janu Potměšilovi. Poctivou práci v obraně odvedli Martin Brchaň a Lukáš Povolný. Perfektní byl v brance Stanislav Toman, jenž pochytal snad všechna českobudějovická zakončení ze šesti metrů. Třikrát hosté ani neproměnili sedmičky. Celých šedesát minut na hřišti strávil Ondřej Potměšil, který na křídle hrál velmi aktivně.

„Předvedl výkon, jímž mne překvapil. Byl velice platným článkem naší hry. Nahlas si řekl o místo v sestavě i pro další zápasy," hodnotil Dušek letos třicetiletého spoluhráče. Pár minut proti Lokomotivě odehráli na konci také Marek Volf a Pavel Zahradník, kteří nejsou zdravotně zcela stoprocentně v pohodě, ale alespoň si takzvaně osahali balón.

„Ještě byli připravení další, ale ti na tom jsou ještě hůře. Byli přichystáni pouze pro případ krajní nouze. Nakonec se jen dívali. Chtěl bych tímto vyjádřit poděkování divákům. Přišlo jich zase o něco více, jsme rádi, že se jejich počet navyšuje. Těší nás, že se s námi mohli radovat ze zisku dvou důležitých bodů," dodal Jaroslav Dušek.

Ve dvanáctičlenné tabulce II. ligy – Jihozápadní Čechy díky výhře v jihočeském derby přeskočil třeboňský celek Havlíčkův Brod a patří mu nyní 6. místo. V dalším kole Jiskra nastoupí v neděli 26. února v Sezimově Ústí (9 hodin).

Jiskra Třeboň – Lokomotiva Č. Budějovice 31:23 (16:8)
Branky: Bicek 11/1, J. Potměšil 9, Brchaň 4, Pražák 4/2, O. Potměšil 3 – Dvořák 6/2, Potůček 5, Borovka 5, Mráz 4, Větrovec 2, Zelenka 1. Sedmičky: 4/3:5/2. Vyloučení: 2:3. Žluté karty: 2:1. Rozhodčí: Hladký – Kahoun, 111 diváků.
Třeboň: Toman, P. Kostelecký –Volf, Bicek, Dušek, J. Potměšil, Povolný, Brchaň, O. Potměšil, Zahradník, Pražák.

Roman Pišný