Favoritem mužského závodu byl Jan Čelůstka z brněnského Ekol Teamu. Současný nejlepší český triatlonista v Táboře svou roli splnil, když zaútočil v závěrečném běhu a do cíle dorazil s náskokem 21 vteřin na stříbrného Jana Volára z týmu OMT. Třetí příčku a mistrovský bronz si z jihu Čech odvedl závodník Kerberosu Ondřej Olšar, jenž ladil formu na sobotní mistrovství Evropy do 23 let v Maďarsku.

Mistrovský triumf mladších žákyň, zleva druhá Kateřina Červenková, vítězka Denisa Červenková a bronzová Kateřina Mičková.
Mládí E.ON Triathlon Teamu doma zářilo, má šest mistrovských medailí



Na stejný šampionát se chystá i reprezentant domácího E.ON Triathlon Teamu Lukáš Červenka. Ten prožíval v Táboře svůj „obvyklý“ závod. Úvodní plavání zvládl podle svého zvyku skvěle, měl nejrychlejší čas a konkurovat mu stihl jen Jan Volár. Společně a s luxusním náskokem se vydali na cyklistickou část, kterou zvládli výtečně a zůstali na čele. Pro Lukáše Červenku se ovšem stal závěrečný běh velkým trápením, což už je téměř tradičním koloritem jeho triatlonových vystoupení. V konečném účtování závodu na něj zbylo 9. místo.


„Plavání bylo super, to se mi povede většinou a jsem s ním naprosto spokojený. Z kola jsem byl překvapený, nečekal jsem, že jim ujedeme a dáme to takhle ve dvou. To pro mne dost znamená. Bohužel v běhu se už dlouhou dobu potýkám s dýcháním,“ prohlásil smutně. „Dnes tady ten problém byl zase a v posledním kole jsem na to doplatil. Možná to bylo o trochu lepší, ale stejně mne to nakonec donutilo zastavit. Jsem z toho hodně zklamaný. V nohách bych to měl, ale dýchání mne nepustí. S fyzioterapeutkou se s tím snažíme něco udělat a zapracovat na tom, tak uvidíme,“ dodal Lukáš Červenka. Drobnou hojivou náplast na domácí zklamání přiložil fakt, že mu jeho umístění stačilo na bronz v republikovém měření sil akademiků.

Táborský závod Evropského poháru nabídl navzdory velkému vedru impozantní podívanou.
Evropská juniorská elita předvedla skvělý triatlon, Češka Fairaislová má stříbro



Jak už jsme avizovali, do pokladnice pořádajícího E.ON Triathlon Teamu přibyly po skončení závodu další cenné kovy. V kategorii dorostu obsadily nejvyšší příčky Jiří Stuchlík a Tomáš Macháček. Příjemné chvíle na „bedně“ si užili i stříbrný junior Jan Vosejpka a zkušený Martin Korous, který bral bronz v mužské kategorii 40 – 49 let.

Mezi ženami dominovala s více než minutovým náskokem před nejbližší pronásledovatelkou Slovenka Romana Gajdošová ve službách Ekol Teamu Brno. Další dvě medailové příčky si pro sebe rezervovaly "ryzí" cizinky. Na druhém místě proťala cíl Ruska Yulia Golofeeva, třetí příčku si vydobyla Dóra Fuchs z Maďarska. V hodnocení tuzemských triatlonistek připadlo druhé a třetí místo na celkově pátou Pavlínu Poláčkovou z Ekol Teamu a sedmou Simonu Šimůnkovou z českobudějovického TriSK.