U Jordánu Michal Balner skočil 560 centimetrů. Zítra usedne do letadla mířícího do Ria de Janeiro.

V Táboře jste si zazávodil podruhé během jediného měsíce. Zřejmě se vám na jihu Čech líbí?
Mám to tady moc rád, už sem jezdím řadu let. Tento závod jsem pojal tréninkově, protože jsem se těsně před ním vrátil ze soustředění.

A jak jste se svým výkonem spokojený?
Začal jsem na výšce 505 cm a skončil na 571 cm. Pokoušel jsem se laťku na této výšce zdolat čtyřikrát. Nepovedlo se, myslím však, že to byl slušný trénink na závěr soustředění.

V průběhu mítinku několikrát vydatně zapršelo. Nezmokl jste během svého závodu?
Déšť mě chytl při rozcvičování a naštěstí až v posledním pokusu. Šel jsem se schovat a pak už to bylo fajn. Během samotného závodu sice trochu foukalo, ale hlavně že ustal déšť.

V Táboře jste zdolal 560 cm, na mistrovství Evropy pouze 535. Co se stalo?
V Amsterdamu mi to absolutně nevyšlo. Nevím proč, ale už nemá cenu se v tom vrtat. Dopadlo to špatně, ale nedá se nic dělat. Jedeme dál.

Zato váš kolega Jan Kudlička získal stříbro. Jak vypadal jeho závod zblízka?
Už jsem to věděl dopředu, že bude mít medaili. Ve startovním poli nebyl nikdo, kdo by mohl překvapit. A když Lavillenie své pokusy vynechával, medaile byla jasná. Škoda jen, že Honza nedal těch 560 napoprvé a nevyhrál zlato. Zasloužil by si ho.

Prožíval jste závod spolu s ním?
Jasně, držel jsem mu palce. Vždycky se povzbuzujeme, protože se jedná o úspěch celé tréninkové skupiny a je to dobře pro českou tyčku jako takovou.

Francouz Lavillenie zřejmě nezvolil správnou taktiku, když si jako základní výšku zvolil rovnou 575 centimetrů a ta byla nad jeho síly?
Renaud závodí a skáče hlavně pro radost. Olympiáda je pro něho určitě jiná výzva než Evropa. Tentokrát mu to nevyšlo, on se s tím ale jistě smíří. Aspoň udělal radost slovinskému reprezentantovi, pro kterého je zisk bronzu životním úspěchem.

Na olympiádě si ale na něco podobného předpokládám netroufne…
Pokud budou dobré podmínky, věřím, že je schopen zvolit stejnou taktiku.

Někteří sportovci odřekli účast na olympijských hrách kvůli obavám z virusu Zika. Vy se nebojíte?
Všichni z toho dělají nafouknutou bublinu a bojí se, já si ale myslím, že to není tak, jak se prezentuje v médiích. Nějaký vir jistě existuje, v Brazílii je ale zimní období a věřím, že nikomu neublíží.

S jakým výsledkem byste byl v Riu spokojený?
Nechci spekulovat, hlavně si chci dobře zaskákat.

Kdy odlétáte a jaký je váš program v Riu?
Odlétám 4. srpna a třináctého je závod.

Co budete dělat mezi tím?
Dáme si dva tréninky a hlavně se budeme aklimatizovat. Těch devět dnů uteče jako voda.