Dvanáct účastníků, jiný systém i další změny. Oproti uplynulému ročníku budou z ekonomických důvodů chybět Chomutov a slovenské Levice, nováčkem je vzkříšený brněnský klub. Hrát se bude čtyřkolově s výjimkou mistrovského Nymburka, který vzhledem ke své účasti v evropských soutěžích absolvuje pouze dvoukolovou základní část. Novinkou je i určování pořadí v tabulce, v níž už nebudou rozhodovat body, ale po vzoru zámořské NBA procentuální úspěšnost.

Herní systém se promění i v jiném ohledu. Bude chybět předkolo play-off, takže po skončení základní části rovnou začnou vyřazovací boje. V nich se nově budou všechny zápasy včetně finále hrát na tři vítězství. Poslední dva celky čeká baráž.

Hradečtí Lvi prošli během letní pauzy velkými změnami v hráčském kádru. V klubu skončili například elitní střelec Tomanec či slovinský rozehrávač Venta, odešli také Eisman, Čech, Zachrla i Dygrýn a ze zdravotních důvodů nedostal smlouvu ani Kraus.

Klub naproti tomu nově angažoval hned tři Američany – rozehrávače Rollse, křídelníka Traceyho a na poslední chvíli ještě pivota Smallwooda. Kolem nich s výjimkou kapitána Pavlíka a obranáře Pavla Nováka, jenž přišel z německého Weidenu, dostanou příležitost vesměs mladí nadějní basketbalisté. Jedná se především o juniorské reprezentanty Aušprunka s Vachem, na soupisku se dostal i odchovanec klubu Dlugoš. Po dlouhodobém zranění se vrací Kysela, z minulé sezony zůstali v kádru Šlechta, Martin Novák, Melski, Vošlajer a Fröhde.

„Odešlo mnoho bodů a doskoků. Bylo otázkou, zda je tým schopen tuto ztrátu nahradit. Přípravné zápasy prokázaly, že ano. Američané jsou schopni být přínosem a především podržet tým, když je potřeba. Navíc si mužstvo neskutečně sedlo i po lidské stránce, což je velmi důležité," tvrdí sportovní ředitel Lions Radim Valcha.

Z jedenácti přípravných zápasů Jihočeši sice vyhráli jen dva, ale je třeba zmínit, že se vesměs jednalo o velmi kvalitní soupeře a trenéři ve většině utkání na rozdíl od protivníků točili celou lavičku.

„Začíná nová sezona s novým týmem. Je obtížné odhadovat naše schopnosti a už vůbec ne kvalitu našich soupeřů. Výsledky v přípravě nejsou nikdy směrodatné, rozhoduje se až v ostrých ligových zápasech, v nichž i letos chceme předvádět kvalitní basketbal," poznamenal Radim Valcha.

Úvodním soupeřem Lvů bude v sobotu Ostrava, bronzový medailista z uplynulé sezony, jenž rozhodně nebude snadným soustem. To potvrzuje i jindřichohradecký trenér Karel Forejt: „V úvodu soutěže máme obtížný los. Ostrava hraje velmi nepříjemný styl basketbalu, téměř všichni hráči jsou nebezpeční na trojkové linii, díky novému pivotovi jsou však nebezpeční i pod košem. Jde o velice vyvážený celek s řadou cizinců. My máme výhodu domácího prostředí a chceme se i v tomto velice obtížném zápase porvat o výhru."

KÁDR BK LIONS J. HRADEC

Rozehrávači:
Jiří Kysela (189 cm), Mitchell Rolls (183 cm), Theodor Dlugoš (183 cm).
Křídla:
Petr Šlechta (191 cm), Jan Pavlík (186 cm), Martin Novák (199 cm), Adrian Melski (191 cm), Roman Vach (194 cm), Pavel Novák (199 cm), Brian Tracey (196 cm).
Pivoti:
Tomáš Vošlajer (211 cm), Michal Fröhde (203 cm), Karel Aušprunk (202 cm), Marcus Smallwood (200 cm).

Trenér: Karel Forejt. Asistent trenéra: David Musil.