V Jindřichově Hradci na sídlišti Vajgar pod Merkurem již měsíc nabízí takto spotřebitelům čerstvě nadojené mléko od svých krav soukromý zemědělec Bedřich Louša z Kačleh.

Jak sám říká, zatím je to v začátcích a teprve se prodej rozjíždí, ale je přesvědčený o tom, že spotřebitel takto dostane to nejkvalitnější mléko. „Součástí přístroje je i automat na prodej lahví. Lidé nemusejí mít strach, že by se kvalita mléka v automatu mohla změnit, respektive zhoršit. Vše je neustále on-line hlídané a jakmile by se vyskytl nějaký problém, jsem o něm informován prostřednictvím sms zprávy a mohu ho řešit. Mléko denně dovážíme čerstvé a vzhledem k tomu, že dodáváme zbytek produkce do mlékárny, je stále i pod laboratorní kontrolou," říká soukromý zemědělec z Kačleh, který chová sto krav plemene holštýn a denně produkuje kolem 1300 litrů mléka.

Před několika lety měly automaty na mléko obrovský boom a i v Jindřichově Hradci jich bylo hned několik. Zájem veřejnosti následně opadl po nepříznivém vyjádření hygieniků na adresu tohoto čerstvého mléka, které se ale nepotvrdilo.

Ví o tom své i třeboňský farmář  Jan Bouda, který i přes nepřízeň osudu vytrval a nyní se opět zájem o mléko z automatu umístěného u prodejny na sídlišti Hliník vrací. „Byly to krušné chvíle, ale dnes prodáváme tak kolem 200 až 300 litrů denně, což už se vyplácí. Nakupují jak místní, tak i lázeňští hosté, ale i rekreanti," říká Jan Bouda a dodává, že lidé se stále více zajímají o původ potravin a dávají přednost regionálním značkám, kde je přece jen zaručená kvalita a původ.

Mléko si do automatu na sídlišti Vajgar chodí kupovat i Hana Rusová. „Zjistila jsem to teprve nedávno, ale moc se mi zamlouvá myšlenka, že to mléko je přímo od zemědělců a neabsolvovalo tu zdlouhavou cestu. Sama jsem bývalá zootechnička, tak mě to zajímá i z tohoto hlediska," říká. Zatím si ho tady koupila párkrát, ale slovy chvály nešetří. „Dělám si domácí jogurt a tohle mléko je na něj výborné, protože je určitě tučnější než normální z obchodu," dodává.