„Říká se: Studený máj, v stodole ráj. Takže je to dobré. V dubnu víc zapršelo, a tak je vegetace dobrá a celkově je letošní rok zatím lepší než předešlé roky touto dobou,“ konstatoval jednatel společnosti Stagra ve Studené Karel Dvořák. Přívalové deště se jim totiž vyhnuly. Zato ve středu kolem poledne už pršelo asi popáté.

„Od soboty do pondělí jsme senážovali a rádi bychom v tom pokračovali, ale museli jsme práce přerušit kvůli dešti. Včera nás déšť při postřicích také vyhnal z pole, dneska už jsme nevyjeli,“ doplnil Karel Dvořák.

Senáže museli kvůli dešti přerušit podle vedoucího obchodního oddělení Vojtěcha Leštiny také na pozemcích společnosti K+K Břilice – Gigant. Také oni čekají, až zase pršet přestane.

Pozitivní vyhlídky má soukromý zemědělec Pavel Staněk z Vnorovic: „Vše je sice opožděné, ale určitě se to srovná. Je vlhko, a to je dobře.“ Někteří zemědělci se shodují na tom, že je zatím počasí pro pole příznivé. „Teď je dost vlhko, které bohužel přeje houbovým chorobám. Ale před týdnem bylo chladno, což bylo dobré,“ potvrdil i podnikatel v zemědělství Petr Leitgeb ze Starého Hobzí.

Jediné, co vnáší často chmury do tváří zemědělců, je to, že i když by byla dobrá úroda, ceny za ni budou zřejmě sotva na přežití.