Tráva se zelenala a podběl a další rostliny kvetly – tak to podle záznamů Krajské agentury pro zemědělství a venkov (KAZV) vypadalo před osmi lety v půli března, kdy zemědělci seli na polích jařiny. Podle farmářů výkup v roce 2002 vyplácel za pšenici, brambory a další komodity v předjaří až dvakrát tolik, než letos.

Majitel farmy Suchá u Jihlavy Jaroslav Kreuz si postěžoval, že zisk se propadá hluboko pod náklady a hospodaření už dávno ztratilo smysl.

Zemědělci místo zisku prodělávají

„Zbyly mi doma už jen brambory, za které výkup platí něco přes tři koruny. V dobrých letech platili osm korun. Stačilo by nám 4,50 koruny za kilo. Výrobci dostávají almužnu. Řetězce si mastí kapsy. Zachrání nás jen rychlé radikální změny,“ připustil farmář Jaroslav Kreuz.

„Loni před Vánocemi jsme dostali za špičkovou potravinářskou pšenici 2 700 korun za tunu a za komunistů se platily i za krmnou kvalitu tři tisíce. To ale stála nafta dvě koruny,“ připomněl Kreuz.

„Chystáme změny, překvapíme stávkami,“ netají se prezident Agrární komory ČR Jan Veleba.

Podle ředitele KAZV Jana Štefky přežila většina ozimů na Jihlavsku dlouhou zimu bez větších ztrát.

Za týden už sníh možná sleze z polí

„V polovině března sníh ještě leží na polích a nejméně týden tam vydrží. Kde bude stát voda, porost vyhnije. Za pár dní možná už vkročíme do polí. Pokud byly porosty dobře založeny, začnou růst, jak půda vydechne a udělá se trochu teplo,“ přiblížil Jan Štefka.

Zemědělci na Jihlavsku jsou rádi za sněhovou peřinu, která ozimy ochránila před mrazy. „Na Slovensku jsem viděl pole, kde v dvacetistupňových mrazech nespadla jediná vločka. Holomrazy tam asi všechno spálily,“ odhadl farmář Tomáš Vácha z Vyskytné nad Jihlavou.

„Všechno nám leží pod sněhem, pole máme 550 metrů nad mořem. Víc budeme vědět za týden, za dva. Právě prodáváme nasmlouvaný sladovnický ječmen. Musíme mít prázdné sklady pro další sklizeň,“ shrnula předsedkyně Zemědělské společnosti Zhoř Jana Lokvencová.