VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hospodářská krize odvádí také restauracím hosty

Jindřichohradecko - Hospodářská krize začíná tvrdě dopadat na restaurační zařízení na Jindřichohradecku. Přispívá k tomu mimo jiné zvýšení cen za energie a přeřazení sazeb DPH u stravovacích služeb na 19 procent.

11.3.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Martin Štěrba


„Hlavní krizi podle mého však vyvolávají média a spekulanti, kteří tak vytvářejí u lidí paniku. Proto do restaurací chodí méně lidí a v budoucnu očekávám ještě menší zájem o restaurace. Dokonce mnohé podniky z úsporných důvodů omezily pořádání firemních akcí a kongresů nebo raději zůstávají v soukromých prostorách,“ uvedl majitel hotelu Concertino – Zlatá Husa v Jindřichově Hradci Jiří Švihálek.

Negativní dopady krize naopak zatím nezaznamenala jindřichohradecká restaurace U Papoušků. „V lednu a v únoru je každoročně útlum, letos tomu není jinak, ale pokles je naprosto srovnatelný s předešlými roky,“ vyjádřil se pro Deník majitel Jiří Prachař.

Nastal odliv návštěvníků

Většina restauratérů se ale shoduje na poklesu návštěvnosti. „Lidé, kteří mají existenční potíže, přišli o práci, nebo ti, kteří se bojí o zaměstnání, spoří a raději se stravují doma, tedy omezují návštěvnost restaurací. Pokud mají lidé stěží na uhrazení nájmu a ostatních poplatků, nemohou si dovolit stravovat se v restauracích. A bude to trvat i nadále, dokud se jejich finanční situace nezlepší,“ míní majitel restaurace v Dačicích, který si nepřál být jmenován. Potvrdil, že k finančním potížím restaurací mimo globální hospodářské krize přispělo také přeřazení DPH za restaurační služby do vyšší sazby, dále zvýšení cen za energie a právě probíhající „mrtvá“ sezona.

Nadějí je turistická sezona

„Nevím, jaká je situace jinde, ale začínáme mít dokonce vážné existenční problémy. Pokud se stav nezlepší, budou muset přijít opatření ke snížení provozních nákladů jako například zkrácení pracovní doby, může dojít i na propouštění zaměstnanců. S nástupem turistické sezony a přílivem rekreantů ale očekáváme opět zvýšení návštěvnosti,“ uvedla majitelka restaurace na Jindřichohradecku.
Podle Ireny Míškové z třeboňské Restaurace u Míšků hospodářskou krizi pociťují i na Třeboňsku, kde by se dalo očekávat, že lázeňství značně přispěje k návštěvnosti restaurací.

Většina majitelů stravovacích zařízení na Jindřichohradecku proto nyní spoléhá na blížící se turistickou sezonu, která by podle očekávání měla spolu s návštěvníky přinést také vznik nových pracovních míst a podpořit nárůst zdejší ekonomické situace.

Jak se restauratéři shodli, každoroční příjmy z turistického ruchu v sezoně tvoří nezanedbatelnou část tržeb, výjimkou nejspíš nebude ani letošní rok.

Otázkou zůstává, do jaké míry předpokládané zlepšení nastane a nakolik vyšší zisky v sezoně oproti vzrostlým nákladům ovlivní situaci restaurací.

(nij)

11.3.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kabelky, bižuterii a knížky přinesla do Pravdovy knihovny v Jarošově nad Nežárkou Alena Ondřejová.
28

Kabelkový veletrh pokračuje

Bouřka škodila i na letišti v Jindřichově Hradci. Poryv větru vytrhl z betonu kotvení letadla, které pak nacouvalo do několik desítek metrů vzdálené čerpací stanice.

Na letišti bouřka utrhla letadlo

AKTUALIZUJEME / SLEDUJEME ON-LINE

Noční bouřka se prohnala jihem Čech, zastavila i vlaky

Jižní Čechy - Bouřka, která se prohnala zemí, neušetřila ani jižní Čechy.

Tehdy tam palci zamačkávali bubliny horkého asfaltu

Jaroslavice – Na místě, kde kdysi stála vesnice Jaroslavice, je nyní Hněvkovická přehrada. V sobotu se na loučce u přehrady setkají rodáci této zatopené vesnice a zavzpomínají na staré časy.

Sobota zve na koně, hasičskou soutěž i na koncerty

Jindřichohradecko - Sobota nabízí pestrou škálu tipů, kam se vydat na Jindřichohradecku za zábavou.

Povodně 2002: Poslední oběť zemřela tři týdny po velké vodě

Jižní Čechy – Povodňový vzpomínkový seriál dnes končíme příběhem Marty a Vlastimila Weberových.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení