Jedná se o Fruko-Schulz Jindřichův Hradec, Pekárnu Novosedly nad Nežárkou, Pekařství MPM Lomnice nad Lužnicí a Zdravá výživa Aleny Štěrbové v Dačicích.

Všichni představitelé zmíněných firem mají z ocenění, které organizuje Sdružení českých spotřebitelů, velkou radost.

Podle ředitele jindřichohradecké likérky Josefa Nejedlého ocenění patří především klasickému rumu s plachetnicí, tedy dnes nově tuzemáku.

„Velice mě těší, že jsme v takové soutěži obstáli. Svědčí to o tom, že vyrábíme již řadu let opravdu nejlepší rum,“ uvedl. Firma za tuzemák získala i zvláštní cenu například v soutěži Chutná hezky Jihočesky.
V silné konkurenci velkých pekáren obstály na jedničku i dvě menší. Jednatelka a vedoucí novosedelské pekárny Helena Baštová se netají tím, že ve firmě sází hlavně na kvalitu. „Vždycky říkám, že se snažíme nic neošidit a používat kvalitní suroviny, aby byl zákazník spokojený. A máme radost, že už třeba dvacet let od nás odebírají o sezoně pečivo provozovatelé rekreačních zařízení. To o něčem svědčí,“ míní Baštová.

Poznamenává však, že v dnešní době je konkurence velice silná a začátek roku není pro pekaře nijak příznivý.

Novosedelská pekárna zásobuje svými výrobky od chleba až po bezlepkové pečivo Jindřichohradecko, Třeboňsko a Českobudějovicko. Podle jednatelky Heleny Baštové však nejsou schopni dosáhnout na ceny, které mají velké pekárny. „Pečivo tak zákonitě máme dražší, ale lidé ho kupují, takže jim asi chutná,“ dodala.

O tom, že práce musí především člověka bavit, hovořila majitelka prodejny se zdravou výživou v Dačicích Alena Štěrbová: „Tu práci mám především ráda. Jsme na malém městě a na zbohatnutí to rozhodně není. Baví mě pomáhat lidem, poradit jim, co mají jíst, jak pomoci tělu. Každém zvlášť to vždycky vysvětlím a zákazník se buď zařídí podle mých rad, případně i něco koupí, a nebo ne. To je jeho volba,“ říká nadšeně dačická odbornice na zdravou výživu.

Poznamenává, že lidé na Dačicku a Slavonicku mají poněkud jinou mentalitu. Mnozí z nich se neumí podívat na to, co jedí. Raději kolikrát dávají přednost kvantitě před kvalitou.

Čtvrtou oceněnou firmou je rodinné Pekařství MPM Marka a Petra Baštýřových z Lomnice nad Lužnicí. Podmáslový chléb z jejich pekárny je vyhlášený, stejně jako křupavé rohlíky či housky a zákazníci si chválí i zákusky a sladké pečivo. Výrobky se dostávají rozvozem do celých jižních Čech.