Jeho výsledky zazněly ve čtvrtek na jednání zástupců jihočeských měst a obcí, které se konalo v jednacím sále krajského úřadu.
Jakub Splavec za projekt Město pro byznys vysvětlil, že tento srovnávací výzkum hodnotí letos již podeváté podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností v České republice. Analytici agentury Datank, která za výzkumem stojí po datové stránce, dělí své hodnocení do dvou hlavních kategorií, podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. A právě ve druhé jmenované oblasti, kterou může radnice přímo ovlivnit, Jindřichův Hradec exceloval. Pořadí výzkumu se vyhodnocuje za jednotlivé kraje a také za celou republiku.

Vítězný Jindřichův Hradec se umisťuje na předních příčkách zejména v kritériích přístupů veřejné sféry. Nejlepší obsah webových stránek z pohledu podnikatelů, rozsah úředních hodin živnostenského úřadu a za vodné a stočné zde podnikatelé zaplatí vůbec nejméně v celém kraji. Podle Jakuba Splavce nedělá z Jindřichova Hradce město zaslíbené byznysu jen přístup radnice, ale také ekonomické ukazatele. „Kvalitní hospodaření radnice dokazuje skvělé hodnocení ukazatele iRatingu, který kalkuluje také se zadlužeností radnice, a vysoké výdaje na podporu a rozvoj veřejné dopravy,“ zmínil Jakub Splavec.

Bohumil KomínekZdroj: archivMístostarosta Jindřichova Hradce Bohumil Komínek bere opětovné udělení ceny jako závazek. Obhajoba titulu prý nebyla snadná,i kvůli aktuálnímu problému, který s byznysem souvisí. „Mnoho firem u nás obtížně shání pracovní síly,“ upřesnil Bohumil Komínek. Důvodem je podle něj nejen nízká nezaměstnanost, ale i fakt, že mladí lidé hledají zaměstnání jinde. „Mladí chtějí mít vidinu profesního růstu. A v našich firmách je perspektiva takového růstu nižší než ve velkých městech,“ vysvětlil jindřichohradecký místostarosta. Doplnil, že město se problém snaží řešit například ve spolupráci se středními školami.

Písku v žebříčku srovnávacího výzkumu pomohlo, že má nejníže nastavené téměř všechny podnikatelské poplatky. Ukazatel iRatingu kvalitně hodnotí také hospodaření města.

Terezie Jenisová je novou starostkou Třeboně.Zdroj: Deník/ Milan SoldánTřetí Třeboň se vyznačuje především meziročním nárůstem ekonomických subjektů a velkým podílem kapitálových výdajů. Co však mají obě města společné, je vysoký počet studentů a učňů v odborném vzdělávání. Tento fakt může být pozitivním příslibem pro podnikatele, který jim v budoucnu přinese dostatek kvalifikovaných zaměstnanců.
Specifikum Třeboně přiblížila starostka Terezie Jenisová. Uvedla, že charakter lázeňského města vylučuje, aby zde působily průmyslové podniky. I v Třeboni pociťují problémy spojené s nízkou nezaměstnaností. „Vidíme to, když vyhlašujeme výběrové řízení na radnici. Nemáme téměř z koho vybírat,“ uvedla starostka.

Místostarosta Písku Jiří Hořánek.Zdroj: Deník/Lucie KotrbováObdobně jsou na tom i v Písku. Místostarosta Jiří Hořánek vidí naději v množství středoškoláků či učňů, kteří se ve městě vzdělávají. „Nějakou dobu ale potrvá, než dostudují,“ poznamenal.

Ve výzkumu se blýskly i Prachatice. Zvítězily v kategorii Investičně atraktivní region, kterou v rámci výzkumu Město pro byznys vyhlašovala agentura CzechInvest. Cílem kategorie je prezentovat úspěšné příklady obcí v České republice, které efektivně spolupracují s podnikatelskou sférou na hospodářském a investičním rozvoji regionu. Ředitelka jihočeské kanceláře agentury CzechInvest Radka Rajnochová popsala, co stojí za úspěchem Prachatic. „Město se může pochlubit aktuální strategií, která zahrnuje i opatření na podporu podnikání a rozvoj podnikatelského prostředí,“ řekla. Doplnila, že zástupci místní podnikatelské sféry jsou aktivně zapojováni do veřejných zakázek, což se pozitivně projevuje na výši zaměstnanosti v regionu. Zaměstnanost podporuje město i tím, že nabízí možnost přidělení městských bytů zaměstnancům prachatických podniků. Velice kladně hodnotitelé vnímalii podporu města v oblasti školství.