Mezi dlouholeté vystavovatele z Jindřichohradecka patří například Stagra Studená. Jedná se o firmu zabývající se jak zemědělskou výrobou, tak i poskytováním služeb a v neposlední řadě i prodejem zemědělské techniky.

„Účast na výstavě je pro nás především prezentace, ale potenciální zájemci si mohou prohlédnout vzorek našeho sortimentu a věříme, že se uzavřou i nějaké obchody,“ říká jednatel firmy Karel Dvořák.

I když ani zemědělství se nevyhnula krize a také v řadě míst Jindřichohradecka se omezuje některá výroba a ruší se chovy hospodářských zvířat, situace v oblasti nákupu strojů se podle Dvořáka trochu zlepšila. „Zdá se, že se zemědělci již vylízali z těžkých let 2009 a 2010 a obchod se oživuje,“ míní Dvořák.

S poněkud jiným cílem „jezdí“ na Živitelku jindřichohradecký výrobce jogurtů Agro–La. Podle pracovnice marketingu Hany Leherové je to příležitost jednak firmu i její výrobky zviditelnit, a pak také možnost, jak je dostat k dalším zákazníkům.

„Máme ochutnávky, můžeme si se zákazníky popovídat a taky hodně prodáváme,“ uvedla. Agro–La zde vystavuje hned na několika místech, a to jak za značku Klasa, tak i v rámci Regionální potraviny a ještě za projekt Chutná hezky jihočesky.

Na druhé straně již tři roky se v roli vystavovatele nezúčastňuje prodejce zemědělské techniky Jan Mikuláštík z Břilic u Třeboně. Poukazuje na to, že náklady investované do výstavních poplatků a všeho okolo jsou příliš vysoké a návštěvníci na výstavišti spíš kupují drobné věci.

„Vzhledem k vysokým nákladům se většina větších strojů a techniky prodává přes internet. A když chce zákazník vidět, jak něco vypadá, tak ho většinou bereme k někomu, kdo už takový výrobek má. Samozřejmě sekačky a další menší techniku máme, ale jinak nemá cenu, aby byly drahé stroje na skladě a ležely v nich peníze, když dnes jsou dodavatelé schopni v krátké lhůtě zboží po objednání dodat. Navíc řada strojů se dovybavuje na míru zákazníkovi,“ vysvětluje Mikuláštík.

Nepozoruje však v současné době žádný výrazný propad prodeje zemědělské techniky, který by byl způsobený krizí.

„Některé stroje se prodávají lépe, jiné hůř, ale velké výkyvy nejsou, i když před čtyřmi lety byla situace o něco lepší,“ dodal.