Slavonický závod je dnes jediným z kdysi obrovské konfekční a montérkové velmoci, kde zůstala zachovaná výroba. Místopředseda představenstva a generální ředitel Otavanu Třeboň Lubomír Skála v rozhovoru pro Deník vysvětluje změny, které se ve společnosti v poslední době odehrávají. Ujišťuje, že nový vlastník z Ruska má zájem výrobu v Čechách rozšířit.

Společnost Otavan změnila vlastníka. Ve výroční zprávě na webu společnosti jsou uvedena tři jména z Moskvy.
Akcionáři z finanční skupiny – Prosperita (akcionáři od roku 1995) byli osloveni třemi vlastníky velké oděvní firmy Technoavia s. r.o. se sídlem v Moskvě. Lze pozitivně hodnotit, že máme velmi podobný výrobní program s novými akcionáři, a to je výroba profesních oděvů z různých materiálů určených pro řadu profesí.

Po pětiměsíčním vyjednávání došlo letos v dubnu k prodeji akcií společnosti Otavan, které byly ve vlastnictví finanční skupiny Prosperita v celkovém množství 272 669 kusů, což je 87,1 procenta z celkového množství 313 108 kusů vydaných akcií.

Tyto akcie nyní mají ve vlastnictví zmínění akcionáři stejným dílem. V České republice mají svého zástupce, který se již zapojuje do řízení společnosti a celý proces převzetí společnosti Otavan bude završen na řádné valné hromadě 24. června v Brně. K osobnímu setkání s akcionáři dojde v termínu před konáním řádné valné hromady společnosti, kde bude projednána obchodní politika společnosti. Tak, jak máme informace, mají akcionáři velký zájem o rozšíření výrobních aktivit společnosti Otavan Třeboň. Tedy jak o nárůst výrobních kapacit, tak i o posílení obchodních aktivit.

Zastupitelé ve Slavonicích hlasovali o odprodeji akcií Otavanu. Jaké jsou změny v tomto směru?
Zastupitelé Slavonic byli osloveni, zda by prodali 2035 kusů akcií, což je 0,65 procenta z celkového množství zmíněných 313 108 kusů akcií, které bezplatně získali při privatizaci společnosti Otavan v rámci privatizačního projektu. Byli osloveni zástupcem nových akcionářů a jak jsme byli informováni, s prodejem zastupitelé Slavonic souhlasili. Dále byl zahájen proces nedobrovolné dražby, jejímž předmětem jsou nepřevzaté listinné akcie emitované společností Otavan Třeboň v počtu zatím 32 797 kusů, což je 10,4 procenta z celkového množství vydaných akcií. Tyto akcie vlastní 4900 akcionářů. Do 28. června lze stále tyto akcie vyměnit za akcie na jméno v listinné podobě. Takto vyměněné akcie nebudou předmětem nedobrovolné dražby, jež se uskuteční 29. června elektronicky v 10 hodin na www.prodej-drazbou.cz. ID dražby je 18155. Dražební vyhláška je zveřejněna www.centralni-adresa.cz

V Slavonicích stále závod Otavanu jede. Co se tam vyrábí a kolik má zaměstnanců?
Otavan má výrobní závod ve Slavonicích , kde pracuje sto lidí a vyrábíme zde velmi náročné profesní oděvy především do Německa. Tyto profesní oděvy jsou z různých materiálů. Průměrně zde měsíčně měsíčně produkujeme zhruba 10 až 11 tisíc výrobků ve 40 až 50 modelech. To znamená, že od jednoho modelu je to kolem 220 výrobků. Výrobní linky jsou specializované na výrobu kalhot s náprsenkou, kalhot do pasu a blůz.

Dále zde plně využíváme střihárnu, která zajišťuje přípravu, tedy nastřihání potřebných zakázek nejenom pro náš závod, ale i pro všechny výrobní kooperace, které zhotovují naše zakázky, jež již nestačíme vyrobit ve Slavonicích.

Jsou ještě v republice nějaké další závody, kde se vyrábí?
Otavan Třeboň má ve vlastnictví pouze jeden výrobní závod, a to ve Slavonicích. Výrobu, kterou realizujeme mimo náš výrobní závod Slavonice, organizujeme vzhledem k zajištění termínů a množství jednotlivých zakázek a které zároveň nejsme schopni zajistit ve vlastním výrobním závodě vzhledem k obsazenosti výrobních linek, jinými zakázkami.

Výrobní zakázky pro jiné výrobce připravujeme ve Slavonicích, kde je střiháme a vybavujeme kompletně všemi potřebnými materiály a případně zajišťujeme účast našich techniků u výrobce. Důvodem je zajištění požadované kvality pro naše zákazníky. Vyrábíme u řady českých výrobců, ale i v zahraničí, a to na Slovensku, Bulharsku a dále se uvažuje ještě o dalších zemích kvůli velikosti zakázek a zajištění požadovaných cen pro naše zákazníky.

Bude mít nový vlastník vliv na další vývoj v Otavanu?
Podle prvních osobních kontaktů se zástupci akcionářů a i jejich zájmu o řešení zásadních otázek lze reálně očekávat, že příchod nových akcionářů bude mít pozitivní vliv na rozvoj společnosti Otavan. Bude ovšem také velmi záležet na přístupu nás stávajících zaměstnanců, zda se nám bude dařit plnit reálné plány našich akcionářů. To je především udržet stávající výrobní kapacity, případně tyto výrobní kapacity rozšířit k zajišťování zakázek pro plánovaný rozvoj obchodních aktivit , které mají akcionáři v plánu.