Doslova hlad mají po studentech prakticky zaměřených stavebních oborů jihočeské firmy. Velkou poptávku od regionálních podnikatelských subjektů zaznamenala Vysoká škola technická a ekonomická (VŠTE) v Českých Budějovicích a zareagovala na ni navýšením počtu právě přijímaných studentů.

Přihlášku ke studiu si tak mohou studenti podat až do konce května.

„Do oborů Ekonomika podniku a Stavební management přijmeme pět set až šest set nových studentů. Uvítali bychom větší zájem studentů o stavební obor, protože máme velké požadavky ze strany regionálních firem,“ řekl prorektor pro rozvoj a investice VŠTE Vladimír Kostka.

Studijní program Stavitelství VŠTE otevřela v loňském roce a spolupracuje s několika jihočeskými podniky. Už v prvním ročníku se tak studenti prakticky zdokonalují ve stavebnictví a ve čtvrtém ročníku je čeká souvislá semestrální praxe. A právě zkušenosti z oboru budoucí zaměstnavatelé u studentů oceňují.

„My nepotřebujeme vysokoškoláky se všeobecnými znalostmi bez konkrétních dovedností. Naopak hledáme lidi, kteří jsou schopni bez dlouhé adaptace se zapojit do pracovního procesu a být pro nás skutečným přínosem. Zejména technici pro střední úroveň řízení jsou dnes nedostatkovým zbožím a vyvažují se zlatem,“ potvrdil Jan Nedvěd z firmy MANE.

Jihočeský region je v oblasti technicky zaměřených studijních možností poněkud ochuzen a nové vedení VŠTE si je toho vědomo. „Jihočeši by měli mít možnost kvalitně studovat doma,“ poznamenal nově pověřený rektor Marek Vochozka a zdůraznil i finanční výhodnost studia v regionu: „V dnešní době nemá každá rodina na financování studií svých dětí v Praze. Ale bez vzdělání to dneska prostě nejde. My představujeme východisko.“

VŠTE je profesně orientovanou vysokou školou, sídlící v areálu v Okružní ulici. Ten disponuje kromě dobře vybavených výukových prostor a laboratoří také ubytovacím zařízením pro 220 lidí, jídelnou a několika sportovišti.