Ne že by naplňovali druhou pranostiku o líném sedlákovi, ale prostě ještě na jarní práce nejsou podmínky a brzy je také na vyřčení verdiktu o přezimovaných ozimých plodinách.

Na mléčné farmě soukromého zemědělce Miroslava Láfa v Záblatí na Lomnicku již mají přihnojené ozimy. „My máme hodně uděláno z podzimu, kdy byly dobré podmínky. Příznivá byla i zima, takže zatím to vypadá, že nic zaorávat nebudeme muset,“ uvedl včera mladý farmář.

Rovněž třeba v zemědělském podniku Volfířov na Dačicku ještě není hotová ani inventarizace ozimů a podle slov šéfa společnosti Josefa Nováka bude rozhodující příští týden. „Má být slušné počasí, a teprve se vše ukáže. Zatím to vypadá na zaorávku zhruba čtyřiceti hektarů ozimé pšenice, která byla opravdu pozdě setá. Ostatní plodiny zimu přežily, ale jak říkám, vše může být ještě jinak,“ míní volfířovský předseda Novák.

Doplňuje, že zatím mají pohnojené ozimy, ale do polí ještě jinak nevjížděli. „Ani to nejde, všude je mokro a země je ještě vespod zamrzlá. Zatím se nejedná vůbec o žádné zpoždění, které by se na něčem podepsalo,“ dodal.

Do rozbahněných polí nemohou ani traktory společnosti Bovis v Nové Bystřici. „Máme pohnojenou řepku, ale orat zatím nemůžeme. To by traktory udělaly víc škody než užitku,“ poznamenal spolumajitel firmy Vlastimil Hanuš. Ani na Novobystřicku to zatím s ozimými porosty nevypadá nejhůř a zimu zřejmě přečkaly bez větší úhony.

Řepka kupodivu zimu přežila bez větších problémů i na Třeboňsku. Jak ale říká obchodní zástupce K+K Břilice Vojtěch Leština, tady nejvíce škodí na jaře podmáčené půdy. „Využíváme ranních mrazíků k přihnojování, ale na setí to ještě nevypadá. Pouze připravujeme secí mašiny. Jarní ječmeny potřebují sucho a kukuřice zase teplo, takže musíme počkat,“sdělil.