Deník se zaměřil na to, jak tyto teploty přežívají kuchaři v restauracích, řidič jindřichohradecké městské dopravy, s nimž Deník včera ráno v 9.33 absolvoval jednu z jeho tras z Masarykova náměstí.

„V takovém horku se jezdí opravdu špatně, máte tady asi 40 stupňů a odpoledne pak i víc, takže to není moc ideální. Klimatizace tady není, tu nemá žádná městská,“ řekl řidič jindřichohradecké městské hromadné dopravy Jiří Princ.

„I když lidé občas říkají, že je tady teplo, tak na to jim mohu říct jen to, že to je dneska všude. Ale ani na nich není vidět, že by byli příliš otrávení,“ pokračoval řidič Princ.

Jak Deníku sdělil, zatím se mu nestalo, že by mu někdo v autobuse zkolaboval.

I přes léto jezdí stále velký počet cestujících. „Sice je o prázdninách méně studentů a dětí, ale i tak jezdí neustále důchodci, hlavně tedy v dopoledních hodinách a velký nárůst je pak odpoledne, když jezdí lidé domů z práce,“ informuje Princ.

Provoz podle něho na silnicích není ještě ani tak moc hrozný. „Jsou tady sice lufťáci, ale i tak provoz docela jde. Horší je to potom v pátek odpoledne,“ dodává Princ.

Zasloužené peníze

K cestování městskou hromadnou dopravou se vyjádřila také Jana z Jindřichova Hradce. „Řidiče opravdu lituji, je to sice jejich práce, ale i tak. Jejich výplata je určitě zasloužená. S městskou jsem spokojená, jen by mohla stavět také přímo pod Merkurem. Tam dříve i autobusy stavěly a vím, že se sepisovaly již také petice, ale stejně se nic nestalo, tak nevím,“ vyjádřila se cestující.

Snadné to nemají ani kuchaři. Deník navštívil místní hotel Vajgar, aby zjistil, jak zaměstnanci kuchyně snáší tyto vedra.

„Je to strašné, ale naštěstí máme klimatizaci, ta nám to ulehčuje, dá se říct. Když mi ty tepla pořád někdo nepřipomíná, tak mi to ani moc nevadí a je to snesitelné,“ hodnotí kuchařka Martina Baťhová.

I když většinu lidí sužují vysoké teploty, chuť k jídlu neztrácejí. „Máme objednávky od omáček po těstoviny a nejraději mají knedlíky. Vaříme také hlavně polévky, připravujeme steaky, zkrátka vše co jídelní lístek nabízí. Je zde i hodně turistů, nával zaznamenáváme již od dopoledních hodin až do těch odpoledních. Ale zaplať Pánbůh za to,“ dodává Baťhová.

Příjemně není ani jedné z brigádnic, která je momentálně zaměstnána v jedné z místních pekáren. „V pekárně je hrozné teplo, po celou dobu. Jsou tam sice samozřejmě větráky, přece jenom, ale to je málo. To se nedá vyvětrat, z těch pecí jde úmorné teplo,“ popsala brigádnice.

Jak snášíte tropická vedra?

Lucie Schmiedová