To je výčet výjezdu hasičů k ohňům od úterního odpoledne do včerejšího rána. A nutno podotknout, že ve středu se hasiči, hlavně ti z Hradce, nezastavili.

Před jedenáctou vyjeli profesionální i dobrovolní hasiči do prostoru vojenského cvičiště, kde od dýmovnice použité při výcviku chytila suchá tráva. Požár podle mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů zasáhl plochu přibližně 100 x 50 metrů. „Na uhašení hasiči nasadili vysokotlaký proud, použili jednoduché hasební prostředky a na závěr celé požářiště skropili hasicí lištou," popsala. Při požáru nevznikla žádná škoda.

Po zhruba 45 minutách se dobrovolná jednotka vrátila do hasičárny a netušila, že za dvě hodiny bude mít další poplach. Tentokrát se jednalo o požár na skládce odpadu na Fedrpuši u Hradce.

Sjely se zde osádky čtyř zásahových vozidel profesionálních a dobrovolných hasičů. „Požár se naštěstí nerozšířil a hasiči ho rychle dostali pod kontrolu. Již přibližně po půl hodině velitel zásahu nahlásil, že jednotky dokončují dohašování," sdělila Vendula Matějů.
Profesionálové ještě mezi oběma požáry stihli vyrazit k dopravní nehodě se zraněním u Pleší, kde auto narazilo do zdi.

Před 18. hodinou vyjeli k ohni profi hasiči z Dačic a dobrovolní ze Studené, a to do Skrýchova. I zde podle Venduly Matějů hořela na ploše přibližně 30 x 30 metrů suchá tráva.

V půl sedmé večer měla poplach dobrovolná jednotka z Nové Včelnice, která spolu s hradeckými profesionály likvidovala požár suché trávy na železničním náspu na ploše 20 x 30 metrů.

Podle Venduly Matějů zatím ještě nenastalo klasické období požárů suché trávy. Ale první slunečné dny a k tomu ještě nezelené porosty ohni dost nahrávají. „Před koncem března to ale nebývá obvyklé, tyto požáry přicházejí o něco později. A pak jsou hodně v letním období, kdy je sucho," říká Vendula Matějů.

Přesto opatrnosti není nikdy dost, zvláště při jarních úklidech na zahradách, nemluvě o zákazu pálení trávy.