Požár byl podle mluvčí hasičů Venduly Matějů ohlášen na tísňovou linku 112 v 8.04 hodin.

Operační důstojníci po obdržení informace k požáru vyslali osádky cisteren profesionálních hasičů ze stanice Jindřichův Hradec a svolali jednotky SDH obcí Studená a Popelín. Zároveň si přes Operační středisko HZS Kraje Vysočina vyžádali v rámci mezikrajské výpomoci jako posilové jednotky cisterny z jednotek SDH obcí Počátky a Žirovnice.

Jako první dorazili jindřichohradečtí profesionální hasiči a po prvotním průzkumu, kdy podle Venduly Matějů zjistili, že se uvnitř hořící stodoly nenacházejí žádné osoby ani zvířata, se soustředili na to, aby zabránili rozšíření plamenů na obytnou část. Na místě zasahovaly ještě jednotky ze Studené, Popelína a ze sousedního kraje hasiči z Počátek a Žirovnice.

„Do čtvrt hodiny od příjezdu první jednotky velitel zásahu nahlásil lokalizaci požáru a v 11 hodin oznámil jeho likvidaci. Na místě pak zůstali hlídat požářiště dobrovolní hasiči z Popelína," uvedla mluvčí a dodala, že vzhledem k rozsahu požáru a počtu zasahujících jednotek byl vyhlášen druhý stupeň poplachu.
Horní Olešná je místní částí obce Popelín, proto i odtud přijeli na pomoc dobrovolní hasiči. „Všichni jsme v práci, já dělám u obce, ostatní v místním družstvu.  Není proto jednoduché narychlo sehnat chlapy, když jsou v zaměstnání," říká popelínský hasič Milan Kešner.

V úterý v odpoledních hodinách již mohla mluvčí hasičů upřesnit škodu, která je předběžně odhadnutá na 800 tisíc korun. „Vyšetřovatel požárů postupně vyloučil jednotlivé verze vzniku požáru. Jako příčinu stanovil nedbalost, neboť topidlo, takzvaný brutar, byl postavený velice blízko hořlavého materiálu," doplnila Vendula Matějů.

Majitelé usedlosti, kteří málem přišli o střechu nad hlavou, se museli postarat i o hospodářské zvířectvo. Podle místních obyvatel byl statek delší dobu prázdný. Nový vlastník zde začal působit před několika měsíci a objekt rekonstruoval.

Na Jindřichohradecku to letos není první velký požár. V polovině července blesk zapálil střechu bývalé klenovské hájovny v katastru Velkého Ratmírova. Plameny zde způsobily na zařízení a vybavení rekreačního objektu škodu ve výši třicet milionů korun. Příčinu požáru v podobě blesku potvrdil i Technický ústav požární ochrany.